Зима

Зима
Пролет

12 март 2021 г.

Как водиш страната без пътна карта

Когато няма реална битка на аргументи кое решение е по-добро и коя посока трябва да бъде следвана, предизборната кампания губи смисъла си


 

В започналата предизборна кампания основните играчи или не бързат да обявят политическите си програми, или не се осланят особено на тях. 

Все едно не са в състезание как да се решават проблемите и накъде да се развива страната, а като в конкурс за красота, в който участничките рецитират послания за световния мир.

Кой чете партийни програми в днешно време? В ерата на Facebook и Twitter избирателите се интересуват в 120 знака и една картинка да можеш да обясниш зад какво стоиш и срещу какво се бориш. Затова търсенето и предлагането на управленски идеи също се настанява в жанровете, които доминират публичната комуникация - между инфотейнмънт и явно приетия като нещо стандартно за целта популизъм.

Когато ги има, партийните програми са почти еднакво пълни с абстрактни фрази за устойчиво икономическо развитие, ефективна администрация, преодоляване на демографската криза и реформа на публични сектори. Нюансите са в словесната опаковка - напоследък актуалните са за "волята на народа" и "в името на семейството и традиционните ценности".

Когато идеологическите различия избледнеят и няма реална битка на аргументи кое решение е по-добро и коя посока трябва да бъде следвана, предизборната кампания губи смисъла си. И това е огромно разхищение на времето и ресурсите на обществото. Политиката, изпразнена от политики, обрича публиката на изтъркания сценарий с народа жертва и неговия спасител. В него и новите играчи не влизат с нови решения, а за да разджуркат картите.

В развитите демокрации политическите програми са пътни карти - посочват на избирателите къде искаш да стигнеш и как ще го направиш. Служат като договори, обвързващи страните, когато се правят коалиции за управление. В България политиката е обърната с хастара навън. А когато ясните политики отсъстват от формулата за съставяне на управление, губим поредни години в тъпчене в най-добрия случай на място.


 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар