Зима

Зима
Пролет

12 март 2021 г.

Аве, Борисов, отиващите на смърт те поздравяват

В лашкането между тайни и лъжи цъфти тотален хаос и недоверие към каквото и да е, свързано с тази власт и нейните послания за коронавируса... 

 

Хаосът стигна връхната си точка. 

Насред набиращата сила трета вълна и ръст на смъртните случаи масовото ваксиниране срещу коронавируса в България беше прекратено, а строги ограничителни мерки няма. Спирането на ваксинацията беше съобщено на хората по объркващ начин и предизвика паника и неясноти. Не беше изяснено политическо ли е това решение, или медицинско. Не стана ясно кой носи отговорност и какви мерки ще бъдат предприети, за да се запазят животът и здравето на хората в риск, след като основното "оръжие" (по определението на здравните власти) срещу пандемията - масовата ваксинация - беше извадено от употреба.

В момента картината е изключително тревожна - заразата е в настъпление, болниците са на ръба да започнат да връщат пациенти, а всичко е отворено, без нощните заведения и училищата. "Смъртността е сякаш всеки ден в България пада по един самолет", както сполучливо написа Ивайло Йорданов във фейсбук. Всеки ден по един паднал самолет, представете си го!

На този фон властта абдикира и всичко зависи от волята на управлението по места. Държавата е на автопилот, докато премиерът се грижи за предизборния си имидж. А мнозинството от избирателите нехае и не спазва мерки. И както винаги спасението на давещите се е оставено на самите давещи се.

Поредната каша във ваксинационния план беше предшествана от скандален брифинг на медицинските експерти в четвъртък, воден от здравния министър Костадин Ангелов. Тогава станаха ясни няколко абсурдни неща:

1. Изпълнителната власт отказва да поеме отговорност за тежката здравна ситуация в страната. Премиерът, който иначе не спира да парадира с едноличната си власт - тотално противоречаща на конституцията - се скри зад щаба по коронавируса, който е експертен орган, а не политически.

2. За да не понася Борисов негативите от непопулярните решения, които трябва да се вземат точно преди изборите, топката беше прехвърлена на регионално ниво. Така по места станахме свидетели на шизофренни мерки. Например в Благоевград ограниченията траяха от ден до пладне - вчера наложени, днес вече бяха отменени, след като недоволни протестираха пред областната администрация. Във Варна се случи същото, като отмениха единствено честването в 100-годишния си театър, където трябвало да присъства президентът Румен Радев. При масово отворени заведения и молове, навсякъде като единствена жертва на ограниченията паднаха пак учениците и студентите.

3. Медиците, изправени на амбразурата да бранят Борисов, обясниха, че отговорността за тежката ситуация е на гражданите. На фона на драстичен ръст на заразите, тежките случаи и починалите от коронавирус през последната седмица и прогнозите, че третата вълна на пандемията може да надмине по трагични резултати тази от есента на 2020 г., се разбра, че засега локдаун няма да се налага. Нещо повече - медицинските лица се явиха с очевидно предварително подготвени речи и директно започнаха с упреците към хората, без нито дума критика към изпълнителната власт, на която данъкоплатците плащат щедро, за да осъществява контрол и справедливи регулации.

Например здравният министър Костадин Ангелов заяви, че "медицината не може да се пребори за пациент, който не иска да се бори за себе си", както и че "това е страната, в която живеем, и хората, с които работим". Тоест "такъв е матр'ялът", дето викаше премиерът. Ангелов доразви мисълта си със сложно съждение, че локдаун ще се наложи, когато хората "повярват в него" и "когато обществото е готово". Удивителна формулировка, която в другите държави никой не си позволява, ако не броим Занзибар, който направо отмени съществуването на коноравируса.

Министърът се опита да се разтовари от политическа отговорност с обяснението, че говори "като лекар", което е абсурдно предвид високия държавен пост, който заема. Липсата на информационна кампания за ваксините беше отиграна с информацията, че "до няколко дни ще има клип", а като аргумент за едногодишното закъснение беше посочено: "На тези хора, които играят на масата, как да обясним? Каква информация повече да дадем?" В нормална демокрация тези думи биха били придружени с оставка заради очевидното признание за неспособност за справяне със задълженията в тежката ситуация.

Според здравния министър контрол няма, защото той зависел от личната отговорност. И произнесе поредния си абсурд: "Ако има 90 човека на масата, трябва ли 90 полицаи да ги свалят оттам?" Главният държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев сложи "черешката на тортата", като възкликна по повод липсата на контрол за спазване на мерките и неналагането на по-сериозни ограничения: "С автоматите на улицата и който се появи, да го избиваме?!" За негово сведение - в Германия на всяка крачка има полицаи, които да следят за мерките, и не, не стрелят с автомати, а въвеждат ред.

Експертите очевидно не са наясно как функционира демокрацията: гражданите избират свои представители, които да упражняват властта от тяхно име и да осъществяват контрол, за да не действа "законът на джунглата". Вместо това съвсем нахално ни предлагат именно този закон за справяне с пандемията. Такава впрочем е политиката на правителството на Борисов и спрямо икономиката, и спрямо ограничителните мерки, и спрямо ваксинацията. Никъде няма грижа, всичко е въпрос на "уреждане" в мега хаоса.

Представителите на националния щаб сътвориха най-голямото си противоречие - те признаха тежката ситуация и същевременно отрекоха необходимостта от спешни ограничения. Защо - Кунчев се изтърва: компромисът бил заради икономиката. Тоест след като управляващите не успяха да предложат адекватни помощи на редица браншове, а самоосигуряващите се тотално бяха зачеркнати като нуждаещи се от подпомагането, след като викаха на работодателите "да си продават майбасите, за да плащат заплати", а на лекарите предлагаха "да се отказват от заплатите си, за да има пари за сестрите", сега ще правят компромиси с цената на човешки животи.

Изпратените "на амбразурата" обявиха, че не желаели да слушат критики, защото "на цялата планета е така". Само че не е. Има държави, които скоро ще оставят зад гърба си кризата, има и много страни, в които хората не изнемогват икономически, както тук.

Щеше да е много смешно, ако не беше истински кошмар и ако не ставахме свидетели как уважавани лекари се излагат по жалък начин в опит да защитят безобразно грешните действия на едно правителство, което отдавна трябваше да си е подало оставката заради некомпетентността и безотговорността си.

4. Премиерът, здравният министър и експертите съсипаха масовата ваксинация. В рамките само на 24 часа, след като се разбра, че в Австрия съобщават за два случая на тромбози след ваксината на "Астра Зенека", единият с фатален край, позицията им се преобърна с хастара навън. Вчера уверенията бяха, че "партидата не е спряна, ваксината се прави, няма опасност за живота и здравето на хората". Днес вече след смъртен случай в България на жена със сърдечно заболяване и наднормено тегло, ваксинирана със съвсем друга партида, се налагат превантивни мерки, които се изразяват в тотално спиране на ваксинирането и изчакване на "официално произнасяне на комитет към Европейската агенция по лекарствата", а Борисов дори говори, че чака да му изпратят лично на него официално писмо.

И вече не става дума нито за партиди, нито за пациенти с конкретни заболявания. Спира се всичко, а ваксинираните са оставени на собствените си страхове. И няма значение, че някои държави почти приключиха ваксинацията си и нямат проблеми с тромбози. Тук залъгваме неинформираните, че както е в България, така било на цялата планета.

5. В сряда лъсна още една лъжа на управляващите - че всеки ще може да си избира ваксина. Само дето пропуснаха да кажат на хората, че това няма да се случва сега, а друг път. И отново контрата се оказа в гражданите - никой нищо не им бил гарантирал и обещавал.

В това лашкане между тайни и лъжи цъфти тотален хаос и недоверие към каквото и да е, свързано с тази власт и нейните послания за коронавируса. И вече няма съмнение, че има простичко обяснение - премиерът Бойко Борисов, който кара последните дни от мандата си, се опитва да угоди предизборно на масата от избирателите. А те, както е известно, желаят леки ограничителни мерки срещу коронавируса и голяма част от тях са против ваксините. Така животът и здравето на всички стават заложници на предизборната кампания на една партия и нейния лидер с помощта на лакейството на отбрани медици - всички те убедени, че се справят "най-добре".

Ave Caesar, morituri te salutant!

Животът и здравето на всички стават заложници на предизборната кампания на една партия и нейния лидер с помощта на лакейството на отбрани медици.


Светлана Георгиева, Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар