Зима

Зима
Пролет

12 март 2021 г.

Мерките не действат, но ние знаем кога да ги прилагаме

"Дали ни смятат за толкова тъпи, че да ни обяснят и хептен очевидното?", чудим се ние, обикновените простосмъртни... 

 

Всички правила и норми у нас си имат собствени измерения. 

Пречупени са през всевъзможни призми, а авторите им все по-често ги нарушават, отричат или пък ги обявяват за неефективни. Така не се печели доверие и не се стимулира населението да изпълнява каквито и да било указания. Но вече стана ясно, че това си е българският модел и може само да го надграждаме. Управляващите следват добре познатия ни утъпкан път - успехите са само техни, а провалите - на всички останали. Те трябва да бъдат засипвани единствено с хвалебствия и благодарности. Никакви забележки и критики, защото те са език на омразата, фалшиви новини и заговор срещу демокрацията.

След като отново повечето области в страната светнаха в червено, здравните власти се сащисаха и трябваше все пак да направят нещо.

Ваксинирането - и масовото, и приоритетното, е пълен хаос. Да тръбят, че само то ще ни спаси, някак не е достатъчно. Какви да бъдат действията обаче? Сценариите "отваряне - затваряне" и "с маски - без маски" сме ги отигравали по няколко пъти. Финалните етюди никак не са красиви, но явно трудно ще ги пренапишем с по-хубав и по-оптимистичен завършек.

Заведенията тъкмо заработиха отново. Ресторантьорите са готови да се вдигнат на протест, ако пак се опитат да им спрат работата. При всеки удобен момент отварят дума за гарантирани обезщетения, които държавата не им е изплатила. Кой управляващ би искал да се говорят такива неща преди избори? А и премиерът Борисов даде дума, че ще отвори и нощните заведения.

"Няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката. Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни препоръчват. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения", остави си полуотворена вратичка притиснатият от обстоятелствата Борисов.

И какво всъщност стори той, след като от една седмица статистиките сочат, че третата вълна постепенно ни залива? Изненадаааа - прекрати предизборния отпуск на здравния министър Костадин Ангелов и го остави да се оправя както намери за добре. 

А какво направи здравният министър? Същата работа - прехвърли отговорността върху шефовете на регионалните здравни инспекции и им даде картбланш да налагат каквито си искат ограничения по места.

"Всички директори на РЗИ имате пълна свобода да приложите всички мерки, които считате за необходими, без да се колебаете. Можете да затваряте - ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт - всичко, което е необходимо", прочете Ангелов свое съобщение, адресирано до председателите на РЗИ-тата. И вълкът сит, и агнето цяло. Хем властта персонално не затваря нищо, хем демонстрира възможности да затвори всичко едновременно.

"Приличам ли ви на човек, който си подхвърля топката със здравните инспекции?", попита министърът.

"Дали ни смятат за толкова тъпи, че да ни обяснят и хептен очевидното?", чудим се ние, обикновените простосмъртни.

Едно обаче е ясно - бизнесът и невъзможността на държавата да се справи с икономическата криза са болно място и вече никой не смее да бърка в тази рана. Затова, вместо да се затварят заведения, учениците отново бяха въдворени да учат по домовете си. Уж по райони и региони, но на практика - масово. И, за да е кашата още по-гъста, в София, например, беше наложена и една компенсаторна мярка: заведенията ще затварят по-рано - в 22 часа. А крайното решение, макар и взето уж от шефа на столичната РЗИ, бе обявено от... градоначалника Йорданка Фандъкова.

Здравният министър определи като лъжа твърдението, че премиерът не позволявал налагането на по-строги ограничения. Въвеждането им на национално ниво обаче трябвало да бъде в подходящото време, т.е. тогава, когато обществото било готово да повярва в тях и да ги спазва. Кой, как и кога ще измерва готовността на хората да повярват в правилата - явно е съкровена държавна тайна. Същата работа е и с алгоритъма за преценяване на най-подходящото време за тяхното въвеждане. Единственото разяснение (уж) на Националния оперативен щаб по въпроса е, че... всичко оказвало влияние - мерки, собствено поведение, външна температура и т.н. Затова и прогнозите на математиците нямало да излязат верни.

На фона на всички тези странни интелектуални и информационни синкопи, най-неочаквано председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че нещата не вървели в правилната посока и трябвало да се вземат мерки. Да се чуди човек тези НОЩ-ници (т.е. труженици в НОЩ, като феберейци, меверейци или кагебисти) разговарят ли изобщо си помежду си?

Както е казал оптимистът обаче - лошо няма! Само още няколко брифинга на НОЩ и десетина локдауна, съобразени не само с годишните времена, ами и с официалните празници, и с президентските избори наесен, и алгоритъмът на този безпрецедентен модел съвсем ще ни се изясни. И с охота ще започнем да спазваме дори правилата, които още не са измислени. Току виж сме доживели деня, когато няма да сме виновни...

Ден след като бе открита предизборната кампания на ГЕРБ във Варна, премиерът Борисов прекрати "отпуската" на здравния министър. Очевидно са били нужни по-силни благословии


Бетина Мутишева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар