Зима

Зима
Пролет

15 април 2021 г.

Президентът Румен Радев започва консултациите за правителство на 19 април

„Считам, че ще е силен знак, ако вие формулирате пакт за почтеност относно номинираните за управленски пост.“ 

 

Президентът Румен Радев съобщи, че от понеделник ще проведе консултации за съставянето на правителство.

Според него обаче това не следва да е математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата.

„Когато всички са в управлението, народът е опозиция“, предупреди той новите депутати в обръщение към тях.

В случай, че Народното събрание не успее да излъчи кабинет, ще изпълня конституционното си задължение и ще излъча служебен, предупреди той.

Държавният глава коментира, че пред новия парламент стоят важни решения като първото е съставяне на правителство.

„Пандемията, икономическа криза, нуждата от интензивна модернизация на страната изискват оперативни решения“, предупреди той.

Според него е нужно излъчване на нов тип управление.

„Считам, че ще е силен знак, ако вие формулирате пакт за почтеност относно номинираните за управленски пост“, посочи Радев, цитиран от Dnes.bg.

Той се обяви за промени в Изборния кодекс, засилен контрол на парламента върху харчовете на изпълнителната власт и особено на бюджетния излишък, за повече власт на местните власти, за силна прокуратура и защита на личното имущество.

Държавният глава се обърна към депутатите с думите: “Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви, вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не може да бъдете крепостни на никой политически лидер“.

„За много това е първа изборна длъжност и винаги ще се намери някой, който да ги упрекне в липсата на опит. Чувах същото, когато се впуснах в президентската надпревара, чувам го и сега, но това не бива да ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и да остават ненаказани, да търгуват с обществени и националния интерес в името на своето оцеляване.

Според Радев новите депутати наследяват институцията в дълбока криза.

„Миналото Народно събрание абдикира от действащия парламентарен контрол, системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане, утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинет. Правният механизъм на миналия парламент достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време, предлагайки нова Конституция“, коментира държавният глава.

„На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма и първият тест за вас ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол“, посочи той.





Няма коментари:

Публикуване на коментар