Зима

Зима
Пролет

17 април 2021 г.

Когато не е на гребена на вълната, Борисов е в отпуск

Ако досега Борисов управляваше на инат, какво да очакваме, когато е в опозиция, освен дълга игра на котка и мишка... 

 

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че излиза в отпуск и няма да отиде в Народното събрание, с което затвърди линията, че вече не е фен на публичните изяви, освен когато те не са свързани с обиколки с джипката, отразени в силно контролираната СевдаТВ. 

Той трябваше да се появи в парламента и да представи на новите депутати Националния план за възстановяване и устойчивост, свързан с коронавируса и ефекта върху социалния, здравния и икономическия живот. Е, неуважението към депутатите бе налице, но вече въпросът е, че от понеделник президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Пита се, ако Борисов е в отпуск, кой ще приеме мандата?

В парламента го отменя вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Всъщност това не бе изненада за никого, просто защото не се случва за първи път. Досега Борисов е отхвърлял десетки покани от опозицията да бъде изслушан и е изпращал свои министри, въпреки че сме парламентарна република и премиерът е длъжен да се отзовава на покана на който и да е народен представител. Може би това се превърна в удобна традиция, защото никога не е имало сериозни последици за министър-председателя. Опозицията в предишния парламент не успя да го принуди да изпълнява задълженията си и да я уважава, а министрите нямаха нищо против да ги разиграва.

Показателно е, че дори Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година, който по принцип пламенно подкрепя Борисов, в четвъртък го упрекна, че е било редно да подаде лично оставката на правителството пред парламента. Той изказа предположение, че лидерът на ГЕРБ не е отишъл в Народното събрание, защото е знаел, че конфронтацията ще бъде от самото начало в дневния ред на този парламент. Но пък, що за премиер си, ако се страхуваш от конфронтация, когато защитаваш управлението си? Въпросът е риторичен!

Ако бъде призован от президента следващата седмица да получи мандат за съставяне на правителство, Борисов също трябва да се отзове. Само, че никой не знае колко ще продължи отпускът му, а и какво друго ще му хрумне. Той твърди, че започва сериозна работа по подготовката на новото правителство и затова си има много работа. Което е меко казано нелепо, тъй като предложеният от ГЕРБ кабинет няма никакви шансове да бъде одобрен, ако ще и Хелмут Кол магически да възкръсне и да го оглави или да дойде Ангела Меркел.

"Имам да си свърша много работа и в партията, а и да подготвим добро правителство. Това отнема време, а не искам да нося две дини под една мишница. Искам да си свършим работата качествено", обясни в типичният си стил премиерът в оставка на извънредно заседание на кабинета в четвъртък.

Стана ясно, че Борисов отписа възможността да управлява в този мандат и вече е наясно, че е в пълна изолация. Затова нищо чудно да изпрати следващата седмица при президента Даниел Митов, когото номинира за министър-председател, а и ще го направи нещо като "евроатлантическия куриер" на ГЕРБ, чийто курс ще бъде от единия до другия тротоар на булевард "Дондуков".

От друга страна може би Борисов е сигурен, че скоро ще има нови избори и вече готви стратегия как да не изпада в същата ситуация. Затова не случайно номинира Митов, чиято кандидатура според "Демократична България" е "нелепа". Причината е, че смени няколко партии, а и не се ползва с особена подкрепа. По същия начин номинира Цецка Цачева за президент, а Цвета Караянчева беше предложена вчера за председател на парламента. Когато предлагаш неизбираеми хора, очевидно не очакваш да управляваш.

Трябва да е ясно, че Борисов сега има и нови проблеми, освен да предлага "бушони" на високи постове. Повечето партии от новото Народно събрание се зарекоха още  при откриването  за нов политически ред и създаване на Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години. 

Така че, ако досега Борисов управляваше на инат, какво да очакваме, когато е в опозиция, освен дълга игра на котка и мишка.


 Станимир Вълков, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар