Зима

Зима
Пролет

17 април 2021 г.

Раул Кастро се оттегля като първи секретар на Кубинската комунистическа партия

Раул Кастро: По-силно от всякога мога да кажа: Да живее свободна Куба! Да живее Фидел! Родината или смърт! 

 

Раул Кастро се оттегли от ръководния пост в Кубинската комунистическа партия. 

Това е историческа промяна в управлението на островната държава.

За първи път от 62 години нито един човек с фамилията Кастро няма да заема ръководна позиция в Куба. Все пак семейството запазва голямо влияние върху политиката и икономическия живот.

Осмият конгрес на Комунистическата партия, който започна вчера, окончателно затвърждава смяната на поколенията в режима в Куба, която тече през изминалите години.

"Оттеглям се като първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия. Работата ми приключва с удовлетворение от постигнатото и вяра в бъдещето на родината. Никой не ме притиска да взема това решение. Докато съм жив, ще защитавам страната. По-силно от всякога мога да кажа: Да живее свободна Куба! Да живее Фидел! Родината или смърт!", заяви Раул Кастро на конгреса.
 

Начело на партията ще застане 60-годишният Мигел Диас Канел, който от 2018-а е президент. Предшественик на тази длъжност беше Раул Кастро, който пое президентския пост през 2006 г. от болния си брат - Фидел Кастро, който почина през 2016 г. на 90-годишна възраст. Официалното предаване на властта се очаква в понеделник. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар