Зима

Зима
Пролет

17 април 2021 г.

БСП ще подкрепи правителство на ”Има такъв народ” при определени условия

БСП застава зад кандидатурата за втори мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова 

 

БСП обяви условията, при които би подкрепила правителство с мандат на "Има такъв народ", без да участва в него. 

От левицата са категорични, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, съобщи лидерът Корнелия Нинова.

По-рано стана ясно, че БСП застава зад кандидатурата за втори мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Подкрепата е била със 122 гласа "за", "0" против и 9 "въздържал се".

Нинова призна, че е било грешка, че това решение не е било взето преди парламентарните избори.

Соцлидерката уточни, че за подкрепа за правителство на ИТН трябва да бъдат обявени от кандидата за премиер и партията му бързи и последователни действия за овладяване на пандемията и мерки за смекчаване на последиците от нея, борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите, възстановяване на парламентаризма.

Социалистите поставят като условие още обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, европрограмите, реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната. Те искат и промени в изборното законодателство, както и преработен национален план за възстановяване и устойчивост.

Кабинет на ИТН няма да получи подкрепа, ако осъществява действия, които противоречат на политики и ангажименти, поети от БСП.

"Искаме и прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с Европейския съюз за програмния период 2021-2027 г. и преработване на Националния план за възстановяване и устойчивост. Искаме и изменения в изборното законодателство с цел да се отчете гласът на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот", заяви Корнелия Нинова.

На Националния съвет не е бил поставен въпрос за свикване на конгрес - нито за обсъждане, нито за гласуване.







Няма коментари:

Публикуване на коментар