Зима

Зима
Пролет

29 април 2021 г.

Калоян Велчев: Предизборната кампания ще се брандира като битка Борисов - Трифонов

"Рано или късно ще трябва да се поведе политически диалог и цялата тази наелектризация ще трябва да спадне, за да се формира управление."


"След връщането на втория мандат политическата промяна ще се отложи за лятото."

Това каза в интервю за БНР политологът Калоян Велчев.

"В първото социологическо проучване, което отчита как биха се представили партиите на очертаващите се предсрочни парламентарни избори, партиите на протеста продължават да растат", поясни Калоян Велчев.

„В този смисъл може би ходът на ИТН ще се окаже печеливш, но отговорното беше поне да се направи опит да се състави правителство.“

Новите социологически данни според Калоян Велчев съвсем намаляват стимула на партиите за третия мандат. 

"За новите партии, отчитащи сериозен ръст, няма да бъде в техен интерес да съставят правителство в рамките на сегашния парламент, след като в бъдещ биха получили по-добри карти", отбеляза той.

"След слабия си изборен резултат БСП е била склонна на компромиси и първа е протегнала ръка", допълни политологът. Според Велчев от БСП отчитат като проблем това, че ако партията се залепи към партиите на протеста, може да бъде обезличена и тя се разграничава както от тях, така и от старите партии в опит да запази уникалния си образ.

Велчев смята, че процентите, които се дават на БСП в момента, са може би таван, защото през последните години и БСП, и ГЕРБ са използвали мотива „да не дойде другият“, а сега, когато активно се намесва трети играч в битката, „целият този разговор губи смисъл“.

Велчев прогнозира, че предизборната кампания ще бъде брандирана като битка между Борисов и Трифонов.

"Рано или късно ще трябва да се поведе политически диалог и цялата тази наелектризация ще трябва да спадне, за да се формира управление", подчерта Калоян Велчев.

„В следващия парламент дори партиите на протеста да подновят своето представяне, най-вероятно отново ще им се наложи да влязат в преговори с някоя от партиите на т.нар. статукво“, заяви Велчев.



Няма коментари:

Публикуване на коментар