Зима

Зима
Пролет

29 май 2021 г.

Борисов скри страха си зад ентусиазирани младоци

Само дето накрая те не се гушнаха в скута му и не потънаха в блажен унес, склонявайки глави на мощната му гръд...

 

 

Експремиерът Бойко Борисов наруши "оглушителното си мълчание" (както самият той обича да казва) и най-после се показа на светло. 

Обясненията му за сегашната ситуация обаче изглеждат по-нелепи от всякога. А хвалбите, че на предстоящите избори ГЕРБ отново ще е първа политическа сила, защото от 12 години няма загубен вот, будят по-скоро съжаление. Причината е очевидна: всеки умен управник разбира кога на електоралните маси им е писнало от него. И се оттегля доброволно, а не се готви за нов скок с идеята да подобри личния си рекорд по престой във властта.

Обратните примери в България са стотици, ако не и хиляди. Имало ги е и по време на Третото българско царство, и по време на Народната република, непрекъснато ни бодат очите и днес - вече три десетилетия след пукването на демокрацията. Сценарият е един и същи: усети ли дебелия край на тоягата, втръсналия на всички управник се снишава, пуска пред себе си "сламени хора" (аватари, жив щит, пушечно месо и т.н.) и ги ползва като спасителен пояс.

Задължението този пояс винаги да е на надут до пръсване и да се крепи на повърхността (независимо от посоката и големината на вълните) е поверено на доверени и формално независими субекти - медии, социологически агенции, браншови организации, трудови колективи, клубове по интереси, квартални инициативни комитети и т.н.

Успешното изпълнение на отговорната мисия се преследва с всички възможни средства. Забрани няма, благоприличие също. А писаните закони не важат, защото... ние сме ги писали и на тия (в случая става дума за служебния кабинет на Стефан Янев) няма да им изпълняваме нищо.

Резултатът, естествено, отново е далеч от очакваното. С нищо не помагат дори трите национални ефирни телевизии, които в старанието си да надуват спасителния пояс, дори прекъснаха предаванията си, за да отразят един от най-ревливите брифинги на ГЕРБ.

Публичните изяви на Бащицата също са много далеч от предишните. За разлика от хвалбите на собствените му постижения, критиките и обвиненията към опонентите му са по-скоро плод на нездрави емоции, отколкото заслуга на здравия разум.

Липсва дори онази увереност в думите му, която караше електората на ГЕРБ сляпо да вярва в управленското му безсмъртие.

Всъщност, истината е семпла: аргументите в подкрепа на (хипо)тезата, че България няма никакво бъдеще, ако управлява друг, а не ГЕРБ и лично Бойко Борисов, никакви ги няма. И затова освобождаването на техните "калинки", протежета, роднини, метреси и обикновени корумпета бе сравнено с избития без съд и присъда елит на нацията след 9 септември 1944 година.

Стратегията на Борисов - да демонстрира мъдрост и да покаже, че "дава път на младите", също не блести с кой знае каква оригиналност. И затова той бе наредил около себе си отбор младоци, с които отигра постановка, достойна за... вариететен театър от епохата на ранния Ренесанс: Те го засипват с хвалби ентусиазирано, но спазвайки чинно дистанцията между шута и господаря. А Той - щедро раздавайки благоволение, бащински ги "побутваше" да кажат, че и те биха направили същото като него. Само дето накрая те не се гушнаха в скута му и не потънаха в блажен унес, склонявайки глави на мощната му гръд.

И все пак, докато продължават уволненията в службите и в държавната администрация, може да се запитаме "Наистина ли всичко е свързано с разкритите руски шпиони?" И Борисов, и уволненият шеф на ДАНС упорито свирят на тази струна. Значи... и ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) също е уволнено, защото е отявлен враг на Кремъл, ГРУ, ФСБ и останалите наследници на КГБ и Дзержински.

Сещаме се за мистериозната Мата Хари... Може би тя също е била вербувана от руснаците, но защо ДАНС и доскорошния й шеф Димитър Георгиев не я разкриха, а Иван Гешев и неговата прокуратура не я арестуваха?

Сещаме се и за разказите на агробизнесмена Светослав Илчовски - за златните кюлчета, игрите на карти, клипчетата с изтезания, пилешките далавери и "подаряването" на проститутки... 

Ех, колко дълга и костелива се оказа ръката на Москва!

И колко хищно костеливи са десетките й пръсти...

Всичко това, макар и понякога да изглежда, че може да потъне в забвение, започва да създава все по-контрастна картина на модела "Борисов". Очакваме разкритията да продължат, но не бива да не забравяме, че Борисов смело се отказа от имунитета си и помоли опонентите си да го разследват до дупка. Има си хас, след като прокуратурата продължава да е едно от най-мощните му оръжия...

Държавното обвинение съобщи, че започва проверка на 22 сигнала за нередности, подадени от комисията по ревизията. Любопитното е, че от списъка липсват показанията на Илчовски пред комисията. Но той потвърди, че разпитът му пред прокуратурата е бил свързан именно с парламентарните му разкази.

На прокурорското килимче бе привикана набедената за Мата Хари плеймейтка и... дотук. Спомняме си как завърши проверката на прокуратурата по случая със снимките и видеата от премиерската спалня, както и за записаните му телефонни разговори, нали? Защо ли и от тези трънки не изскокне някой руски зае..., пардон - шпионин?

И все пак Борисов на няколко пъти спомена думата, употребена от опозиционерите му - "изчегъртване". Изглежда процесът по изчегъртването все пак е започнал и то се усеща в централата на  ГЕРБ. Въпросът е по фугите да не останат забравени малко спори, защото е въпрос само на време плесента отново да плъзне...


 



Бетина Мутишева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар