Зима

Зима
Пролет

6 май 2021 г.

Разказът за корупция, който опълченците на Борисов спряха

В сигнала и изказването на земеделеца Светослав Илчовски има твърдения за рекет, намеса на министър, кюлчета към премиера


 

 

"Къв си ти бе? Що снимаш?" 

С такива реплики видимо разярени депутати и активисти на ГЕРБ нахлуха на заседанието на временната комисия за ревизия на кабинета "Борисов 3" в сряда. С тях беше и човек, който няколко човека в залата разпознаха като ММА боеца Станислав Недков - Стъки. Заради маските беше трудно да се каже със сигурност, но по-вероятно това е друг депутат от ГЕРБ. По време на заседанието обаче присъствието на човек, който прилича на силовия спортист там беше разчетено като откровена заплаха.

Повод за арогантното поведение бе разказ на земеделския стопанин от Северна България Светослав Илчовски, който бе подал сигнал за натиск и корупция, включвайки имената на премиера в оставка Бойко Борисов, кюлчетата със злато в нощното му шкафче, жената, която е правила скандалните снимки от спалнята му, както и заплахи от страна на регионалния министър в оставка Петя Аврамова, натиск от прокуратурата и още, и още...

Светослав Илчовски

 
"Гвардията" на ГЕРБ наистина нахлу, тъй като нито един неин представител (както и на ДПС) не беше дошъл за заседанието на комисията, което позволи на председателя Мая Манолова и присъстващите депутати от БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" да задават въпроси на Илчовски, а той спокойно да отговаря и да показва документи.

След като са видели от живото излъчване в интернет какво точно говори агробизнесменът, един по един депутати, министри и активисти на ГЕРБ започнаха да прииждат в залата, с което буквално задръстиха свободното пространство. Човекът, който прилича на боеца Стъки, бившият МВР министър Младен Маринов и бившият зам. регионален министър Николай Нанков заеха многозначително позиции точно зад Илчовски. Встрани от него пък бяха Георг Георгиев, който през последните дни активно брани дома на премиера от неизяснени заплахи, Александър Ненков, Десислава Атанасова и др.

Започналата словесна престрелка, викове и нападки, думкане по банките и др. не позволиха на Светослав Илчовски да продължи разказа си, който освен негова информация за това откъде идват златните кюлчета в чекмеджетата на премиера от изтеклите снимки през миналото лято включваше и твърдение за клип от там. А също и за самоличността на прословутата Мата Хари, която ги е правила и която по думите на Илчовски е плеймейтка, чието име няма да назове, тъй като има дете.

Разказът на Илчовски

Сигналът на зърнопроизводителя е за събития, започнали през 2019 г. Тогава според него той бил помолен от Иван Ангелов - един от собствениците на фирма "Градус", да реализира фиктивен оборот за неговото дружество. Самият Ангелов му се представял като "скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните".

През същата и следващата година Илчовски присъствал на няколко неформални срещи в бившата резиденция на Тодор Живков в село Студена. На тях бил и Бойко Борисов и там му бил показан запис как се издевателства над собственика на "Сис индустрийс" Миню Стайков в ареста като послание какво се случва с бизнесмени, които не са подчинени. Илчовски обясни, че за да няма проблеми, още от 2014 г. продавал зърно за птицефермата на Иван Ангелов, когото той нарича Пилето, на цени под пазарните, като исканията ставали все по-големи. Последно - през 2020 г., му поискали да продава на половин цена.

"Отказах им. Последва обаждане от министър Петя Аврамова (която бе водеща фигура на ГЕРБ във врачанския региона, преди да стане министър) с предупреждение да спра да купувам земи и със заплахата "ще те дам на нашите прокурори", цитирам я. Скалъпиха ми обвинение от окръжната прокуратура в Районен съд - Стара Загора, за убийство (вероятно има предвид покушение - бел. ред.) срещу същия Иван Ангелов, което никога не се е случвало. Принудих се да обявя фирмата си за продажба, за да покажа, че има проблем", пише още Светослав Илчовски в сигнала си. Наистина в началото на 2021 г. местни медии разпространиха тази негова заявка.

Нататък под уточняващите въпроси на депутати Илчовски стигна и до темата със златните кюлчета, които според него били носени като подаръци за рождения ден на Борисов. Той разказва почти като анекдот как Иван Ангелов занесъл на Борисов малко кюлче, а Цоло Вутов - много по-голямо, на което премиерът реагирал: "Ех, Иване, Иване, толкова ли ти се откъсна от сърцето, я гледай Цоло какво ми е донесъл." После Ангелов донесъл още кюлчета.


"Стига, рече Господ"*


Разказът на Илчовски обаче бе прекъснат от нахлуването в залата на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който, запъхтян, но с гръмовен глас, взе думата и в следващия близо час първо сам, а постепенно подкрепен и от прииждащите други депутати от партията, самата Петя Аврамова, заместника й Николай Нанков, бившия МВР министър Младен Маринов и още куп знайни и незнайни поддръжници буквално блокираха комисията. Пространният монолог на Манев трудно беше прекъсван от който и да е, включително и от иначе известната с гласовитостта си председателка на комисията Мая Манолова.

Манев първо обвини Манолова, че комисията е нередовно свикана и той и ГЕРБ не са били надлежно уведомени (само ГЕРБ и ДПС липсваха от заседанието, а в кулоарите на парламента часове наред по време на пленарното заседание се обсъждаше как има комисия по ревизията и на нея ще се представят сигнали за корупция - бел. авт.), после обяви че се провежда не по предварителния дневен ред, в който според него не се предвиждали изслушвания на свидетели, а накрая заяви и че този формат въобще е недопустим, като твърдения за престъпления трябва да се отправят към съответните органи, а парламентът не е място за това.

Самият Илчовски по-рано каза, че не е сигнализирал досега органите, защото не е имало пред кого, тъй като "всичко в държавата се контролира от ГЕРБ".

Опитите да се дадат обяснения на Манев предизвикваха само нов поток на мисълта му, викове и нападки между депутатите от ГЕРБ и останалите партии. В словесната война се включиха още Тома Биков и Десислава Атанасова от ГЕРБ, които са членове на комисията, както и "подкрепления" като Георг Георгиев, Александър Ненков и много други, които яростно се провикваха в залата, без да им е дадена думата, и тропаха по банките, с което практически не се даде шанс за провеждане на заседанието. В залата беше дори предложеният за премиер от Борисов Даниел Митов, който обаче остана мълчалив и незаинтересован от случващото се.

На фона на тирадата от депутатите на ГЕРБ и прииждащите за отбрана депутати регионалната министърка (в оставка) Петя Аврамова все пак взе думата. Тя заяви, че не познава господина (което е почти невъзможно предвид факта, че Илчовски е един от най-големите земевладелци в региона, от който Аврамова стана депутат и в който дълго време представляваше ГЕРБ) и иска да чуе отново какво е казал, като ще си търси правата в съда. Неговият опит да разкаже своята версия за нейното обаждане обаче стигна до едва няколко изречения. Илчовски каза, че има разпечатка, от която се вижда, че е говорил с Аврамова.

Така след часове кухи и повтарящи се фрази от депутати от ГЕРБ Мая Манолова обяви, че заседанието и въпросът ще бъдат обсъдени отново в комисията в петък следобед.

*Име на роман от депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който се превърна в основно действащо лице на изслушването.

Маноил Манев, ГЕРБ

 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар