Зима

Зима
Пролет

20 май 2021 г.

Нинова събира изгонените от Станишев в широка коалиция

Георги Кадиев: Време е да разкажем нашата приказка за бъдещето на България и нека избирателят реши 

 

БСП води преговори с широк кръг от партии от лявото пространство за съвместно явяване на изборите, съобщиха пред "Дневник" от партията. 

Конкретни политически партньори не се споменават, но за такива преговори призна Георги Кадиев, а Татяна Дончева и Румен Петков не отричат. На тях не е поканена Мая Манолова, бивш депутат от БСП и лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ", която участваше в последния парламент в коалицията "Изправи се! Мутри вън!, заедно с "Движение 21" на Татяна Дончева и представители на "Отровното трио".

Официална информация до края на седмицата


Новината за готвено обединение се появи първо в сайта "Епицентър", където информацията е, че разговори се водят от десетина дни и са много ползотворни. "Дневник" потърси за коментар Атанас Зафиров, зам.-председател на изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, отговарящ за коалиционната политика. 

"По решение на Националния съвет на партията ръководството води разговори с широк кръг от партии и лица в лявото политическо пространство с цел съвместно явяване на изборите. Умишлено не споменавам имена, докато преговорите не са завършили", заяви Зафиров. Той добави, че официални резултати от преговорите трябва да има до края на седмицата, като "Дневник" научи, че информация може да се очаква още утре. 

БСП отново ще участва на изборите и с партньорите си от последния вот, формирали коалицията "БСП за България" - ПП "Комунистическа партия на България", ПП "Нова Зора", ПП Политически клуб "Екогласност", Политически клуб "Тракия" .

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви пред "Дневник", че ще коментира по-подробно, когато процесът бъде финализиран. В същия дух отговори и Татяна Дончева, председател на "Движение 21".

"Лявото в България е под непрекъсната атака през последните години. Вътрешнопартийно, външнопартийно, от всички ъгли и посоки. Резултатът в последния парламент е видим: 43 леви депутати и 197 други. Време е за положителни новини. Време е да разкажем нашата приказка за бъдещето на България и нека избирателят реши нея ли избира или друга. Потвърждавам, че водим преговори за общо участие на предстоящите избори. Не сме стигнали докрай, но съм убеден, че трябва да намерим формула. Това е пътят", написа в социалните мрежи бившият член на БСП Георги Кадиев, който през 2016 г. основа партията "Нормална държава", която получи отказ за регистрация от съда.

Пред "Дневник" друг потенциален участник в преговорите от лявото пространство - Александър Томов, лидер на партията "Българска социалдемокрация", коментира, че никой не го е търсил по този повод.

Крайният срок за регистрация на партии и коалиции за изборите на 11 юли е 26 май.

На парламентарните избори на 4 април БСП за първи път от 20 години изпадна до трета политическа сила и загуби половината от избирателите си спрямо изборите през 2017 г. - за социалистите гласуваха 480 146 души или 15.01%. На същия вот АБВ имаше 14 798 гласа - 0.46%, а "Изправи се! Мутри вън" (във формацията участва "Движение 21") - 150 940 гласа, 4.72%. "Нормална държава" не участва във вота.

Бъдещето на "Изправи се! Мутри вън!"

Сюжетът около обединението в левия политически спектър рефлектира и върху обединението "Изправи се! Мутри вън", участник в последния парламент. От една страна Мая Манолова не е поканена на преговорите от лидера на БСП Корнелия Нинова, а същевременно те могат да доведат до напускането на коалицията от "Движение 21" с лидер Татяна Дончева, която бе зам.-председател на 45-ото Народно събрание. Манолова е четири пъти депутат от БСП до 2015 г.

"Мая Манолова не води преговори с БСП. За нас няма никакви възможности за обръщане към тях. Резултатите ни на изборите показаха, че при Мая Манолова няма кой знае колко ляв вот. Идеологически не сме се фиксирали в ляво или дясно, по-скоро бягаме от това. Структурите ни държат Мая Манолова да се придържа към каузи. Татяна Дончева засега не ни уведомявала за действията си. Имаме коалиционно споразумение, важащо за миналите избори. Сега предстои да се сключва ново, текат разговори и опитваме да се разширим с други граждански организации", коментираха за "Дневник" от пресслужбата на Мая Манолова и "Изправи се! Мутри вън!".

"Движение 21" е една от партиите, чрез която е извършена регистрацията на коалицията за изминалите избори, но има други два варианта - "Движение България на гражданите" и "Единна народна партия" на Мария Капон, така че нейно напускане няма да създаде проблем от това естество.

"Тя е човекът с рейтинга, кой ще я изолира", коментира сътрудничка на Мая Манолова пред "Дневник" възможността при напускане на Дончева да се покачи напрежението между Манолова и представителите на "Отровното трио" Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Сигнали за това имаше след попадането на коалицията в парламента.

По-късно в публикация във фейсбук Манолова написа, че са започнали активните мероприятия преди новите избори. Тя декларира, че Изправи се.БГ няма връзка с никакви коалиции на келепира и с никакви форми на ТКЗС-та.

"Още повече, че се заговори за лява коалиция, чиито ТВ-промоутъри се явяват депутати от ДПС. Забележителен инженерен детайл за набитото око на свободните журналисти", коментира Манолова. Тя визира гостуване на Йордан Цонев от ДПС в Би Ти Ви тази сутрин, където той определи като много добра новина обединението на левицата, защото "България има нужда от силни политически субекти".

Повторно събиране след раздели

Основателят на АБВ Георги Първанов и нейният председател Румен Петков имат богата история с БСП, включваща периоди като депутати и съответно президент и вътрешен министър. Те бяха изключени като членове на партията през 2014 г., когато неин лидер е Сергей Станишев. Малко преди това Първанов бе учредил АБВ като гражданска инициатива, а след изключването си я превръща в партия.

"Мотивите за прекратяване на членството са публичните изяви и действия в подкрепа на други изборни листи и за действия, които уронват престижа и единството на БСП и устава на партията", казва тогава заместник-председателят на Националния съвет на левицата Янаки Стоилов. Любопитно е, че сред едва тримата гласували против е Георги Кадиев.

Той от своя страна също е бивш депутат от "Коалиция за България", а през 2009 г. е издигнат за кмет на София, но губи от Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). От 2005 г. Георги Кадиев е член на НС на БСП. В периода от 2005 до 2007 г. Георги Кадиев е заместник-министър на финансите, а от 2007 до 2013 година е общински съветник в Столичния общински съвет. На 11 юни 2014 г. подава оставка като народен представител, като протест срещу решението правителството на Пламен Орешарски да бъде свалено и да се обявят нови парламентарни избори. През септември 2015 г. той решава отново да се кандидатира за кмет на София от коалиция "Сердика", в която участва и АБВ, въпреки че БСП е издигнала друг кандидат - Михаил Мирчев. Това предизвиква изключването му от парламентарната група на БСП. В началото на 2016 г. създава партия "Нормална държава". Тя не участва на последните парламентарни избори.

Татяна Дончева също е бивш кандидат за кмет на София от БСП. През 2005 г. тя губи на балотаж срещу Бойко Борисов. На 21 април 2011 г. Татяна Дончева представя Движение 21, което преди това е организация на младите интелектуалци в БСП. През 2013 г. напуска социалистическата партия след критики към лидера й Сергей Станишев.

Обединение във време на разделения

Опитът за обединение сред социалистите идва във време на слаб изборен резултат и отцепници вътре в партията. Преди последния пленум на социалистите представители на младежката структура на БСП-Перник, протестираха с искане за оставката на Корнелия Нинова. Тя отвърна приписвайки случката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който според нея иска да разцепи партията.

Преди седмица критици на Нинова учредиха инициативен комитет, който да постави началото на Идейно-политическо обединение в БСП "Платформа "Социализъм ХХІ век". Сред участниците са Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Албена Шавел, Чавдар Георгиев, Ана Пиринска, Георги Тодоров, Ана Ананиева, Явор Куюмджиев, Бойко Петев и Елеонора Ангелова. "Ние не правим партията в партията, ние сме партията! Защото има БСП, която е на 130 години. Има и една паралелна партия - лидерска, която е на 5 години", заяви Велислава Дърева.

Нова партия, която ще участва в предстоящите парламентарни избори, обяви бившият премиер и лидер на БСП Жан Виденов. Формацията ще се нарича "Лявата алтернатива", но тъй като няма време да бъде създадена, ще участва в изборите с други партии, сред които и Съюз на комунистите в България. Коалицията вероятно ще се нарича "За чиста и свята Република". Жан Виденов не участва в политиката от 1997 г., когато бе свален от власт от масови протести, а преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор в икономика и философия.

По думите на Виденов БСП няма бъдеще. "Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма", смята бившият лидер.

Предвид лаконичния подход на Татяна Дончева и Румен Петков "Дневник" не получи отговор дали настоящото състояние и опозиция в БСП ги притеснява за една бъдеща коалиция.


 





Няма коментари:

Публикуване на коментар