Зима

Зима
Пролет

20 май 2021 г.

На страха ушите са големи. Подслушвани ли са лидери на опозицията?

Подслушването се е случило в началото на март, когато е стартирала предизборната кампания 

 

"Ако някой наистина те преследва - не страдаш от параноя", тази реплика от филма "Обществен враг" периодично става актуална при смените на властта. 

Днес председателят на ДСБ Атанас Атанасов заяви пред БНР, че 32-ма политици са били подслушвани през месеците преди изборите. Сред подслушваните имало както лидери на партии, така и водачи на листи. Твърдените от него престъпления вероятно са били извършвани от дирекция "Вътрешна сигурност", антитерористичния отдел на Държавна агенция "Национална сигурност" и подобно звено в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". 

Повод за подслушването на някои от политиците например е бил опитът да се стъпи на плажа в местността "Росенец", съвсем близо до т.нар. летни сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, през лятото на 2020 година, каза още Атанасов.

Той не уточни кои политици са били обект на подслушване, но потвърди, че между тях има лидери и водачи на листи от "Демократична България".

През юни 2020 година съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и водачът на листата на коалицията в Бургас Ивайло Мирчев се опитаха да акостират на плажа до резиденцията и бяха спрени от служители на НСО, които охраняваха тогава Ахмед Доган. След това се състоя сблъсък между привърженици на ДПС, които бранеха резиденцията и симпатизанти на "Демократична България".

Пред "Капитал" Атанасов уточни, че политиците са били разпределени по групи - 12 са подслушвани от отдел "Вътрешна сигурност" на МВР, с други 12 са се занимавали ДАНС, а с останалите ГДБОП. По непотвърдена информация на "Капитал" става въпроси за политици и от "Изправи се. Мутри вън!" и партията на Васил Божков "Българско лято". Подслушването се е случило в началото на март, когато е стартирала предизборната кампания, а за някои и по-рано, заявиха източниците.

"Няма никаква логика отдел "Вътрешна сигурност" на МВР да се занимава с политици, той трябва да се занимава със служители на министерството", каза за "Капитал" съпредседателят на "Демократична България". Той изказа предположение, че е много вероятно да са образувани производства срещу полицаи и това да е използвано като повод за подслушването на други хора (политици). Както и че най-вероятно разрешенията за подслушване са издадени от определен съдия от Специализирания съд, който е давал уточнения какво точно трябва да се напише в искането за използване на СРС.

"Със сигурност това е злоупотреба и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков трябва да направи проверка, както и това дали са били унищожавани материали от тези подслушвания през последните седмици", апелира Атанасов.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар