Зима

Зима
Пролет

6 май 2021 г.

Светослав Илчовски: Тези ни крадат безмилостно

"Всичко е измамник и боклук, гледа какво да открадне. Хора без морал. Нито уговорки струват нещо, нито нищо... Само кражби." 

 

Зърнопроизводителят от Северна България Светослав Илчовски говори вчера (5 май) пред парламентарната комисия за ревизия на кабинета "Борисов 3" за това как му е оказван натиск и какви схеми за корупция има в сектора, включвайки имената на премиера в оставка Бойко Борисов, кюлчетата със злато в нощното му шкафче, жената, която е правила скандалните снимки от спалнята му, както и заплахи от страна на регионалния министър в оставка Петя Аврамова, натиск от прокуратурата и т.н. 

Замесени бяха още съсобственикът на "Градус" Иван Ангелов, собственикът на "Геотехмин" Цоло Вутов и други бизнесмени. Разказът на Илчовски обаче беше прекъснат от депутати на ГЕРБ и за това "Капитал" се свърза с него, за да довърши разказа си и даде повече детайли. Документи и други доказателства за думите си Илчовски не предостави. Много от твърденията му са спорни.

Междувременно търсим за коментари и всички споменати от Илчовски лица. Премиерът Бойко Борисов отказа да говори по темата тази сутрин, като заяви, че не познава въпросния бизнесмен, макар да е един от най-големите земевладелци в страната и производители на зърно с оборот над 70 млн. лв.

- Струва ми се, че вчера останаха недоизказани неща от вас по време на комисията. Какво имате още да кажете?

- За ГЕРБ и управлението им мога да ви говоря с дни. Аз казах основите доводи защо съм в тази комисия, които засягат обществото, а документите, които дадох, са толкова изчерпателни, че няма накъде. 

- А дали може да ни ги предоставите и на нас тези документи?

- Тези документи ги има в НАП. Това са фактури за кух оборот (на "Градус") да излязат на БФБ, да си вдигнат стойността на дружеството и да продадат акции, които нямат стойност, на българските, да подчертая, пенсионни фондове. Заставени са шефовете на тези фондове да си купят акции от това дружество - демек, да си приберат (от ГЕРБ и "Градус") едни 50 - 60 млн. кьорави, без да правят нищо. Имаш оборот на тази фирма за дадена година, който е кух и с него тя е излязла на фондовата борса, и продаваш нещо, дето няма тази стойност.

- А не се ли притеснявате, че сега могат да ви обвинят, че сте участвали или помогнали такава схема за фиктивен оборот?

- Въобще не съм знаел за това, но си нося цялата отговорност, нека други да понесат тяхната. Нито съм взимал пари, нито съм взимал рушвети, не съм участвал в обществени поръчки, нито в европейски проекти. Правя чист бизнес и не съм гладен като тия глупаци, полудели за власт.

- Вчера обаче казахте, че вие сте давали вид рушвети - през отстъпки в цените на зърното?


- Правих се на луд. Пусках им фандък, че съм глупав селянин и не знам какво става, за да оцелея, докато им мине времето на тия. Начин на оцеляване.

- А след вчерашното ви изявление имаше ли някакви обаждания, заплахи? Някой нещо да иска от вас от страна на управляващите, от институции?

- Чудо е. Казват, че съм човек на Божков, един от тая фирма ("Градус") ми се обади и го чакам да дойде сега, да видим.

- Защо сега говорите?

- Защо излязох да го правя това нещо? На никой не му се занимава. Тези от наглостта си, полуделите от власт хора, казвам им: ей, спирам да работя повече с вас. И затова бяха ме подготвили да ме заключат в техен съд и прокуратура в Стара Загора. Казват, че им дължа 12 млн. лв. и няма мърдане.

- Тук имате предвид обвинението от 2020 г., за което стана дума по време на комисията вчера?

- Да, да. Да не е шумно в София, хвана ме някакъв в Стара Загора и айде.

- А то на какъв етап е това обвинение в момента?

- Жалих се в софийската прокуратура за неправомерни действия и конфликт на интереси с прокурорите на Стара Загора и сега стои и чака да се види кой ще бъде на власт...

- Каква е ролята на собствениците на "Градус" Иван и Лука Ангелови?

- Агенцията по храните се командва от Иван Ангелов. Министерството на земеделието също. Това не е тайна. Знаем го всички фермери. Тези хора командват всички животновъдни ферми в България, за да могат - тези чуми, тези грипове, тези салмонели - за да могат да правят внос и да ядем най-скъпата и най-негодната храна. Това е целта.

- Според вас някой друг земеделец дали би потвърдил публично тези неща?

- Хората нямат доверие. И аз нямах доверие на правосъдната система, нито на прокуратурата, нито на нищо. Всички го знаем. Има съсипани много животновъди, но всеки го е страх бе, човек. Мен ме бяха разкъсали почти.

- Знаем, че през годините сте имали доста вземане-даване с правосъдието, с депутати от ГЕРБ, обвинения за рекет...

- Нищо обаче не се е случило.

- Какво е развитието по казуса с депутата Димитър Аврамов? (През 2012 година тогавашният депутат от ГЕРБ беше арестуван по обвинение в изнудване на Илчовски, след като получи от него 60 хил. лв., които бяха белязани; Аврамов беше изключен от ГЕРБ и напусна парламента, но после пак стана депутат, този път от ДПС - бел. ред.)

- Снощи са публикували статия за моя връзка с четири убийства. Направо ме изкарали Джак Изкормвача. Не мога да повярвам. А за Димитър Аврамов какво да кажа - няма повече СРС, но има мои пари, белязани, в прокуратурата, с които беше хванат този депутат. Може направо да се направи сериал за това.

- Той е преминал от ГЕРБ към ДПС, нали?

- Ааа, а да ти кажа ли кой го варди. Отишъл да се кълне на Делян Пеевски и вече си няма проблеми.

- А Аврамов има ли нещо общо с министъра в оставка Петя Аврамова, която казахте, че ви е заплашвала по телефона?

- Не, нямат. От един район крадци са само Димитър Аврамов и Петя Аврамова.

- Има ли как да докажете, че сте се виждали и говорили с Аврамова?

- Не мога да го докажа, говорили сме само по телефона.

- Предполагам, че през всичките тези години сте се виждали и на живо в Северозапада?

- Аз съм човек, който бяга от всякакви такива срещи. Не искам да имам общо с политика и кметове. Бягам. Всичко е измамник и боклук, гледа какво да открадне. Хора без морал. Нито уговорки струват нещо, нито нищо... Само кражби. Проблемът е, че ГЕРБ са ни оставили такова наследство, че ще вземе да ни хареса.

- Може ли да разкажете малко повече за схемата с вноса на месо, която засегнахте накратко вчера?

- В България на година средно се консумират 450 хил. т свинско и 90 хил. т пилешко месо. Когато Агенцията по храните и Министерството на земеделието са твои, всяка партида месо, която някой се опита да вкара в страната и не е приближен на ГЕРБ, веднага му измислят някаква болест. Затова има много статии как са хванали месо със салмонела. Така по-евтиното месо не може да влезе на българския пазар и остава само тяхното си, което продават на високи цени. Но тъй като те нямат толкова прасета в България, също правят внос. Техният обаче минава. Вземат си месото на 4 лв. и го продават на 7 лв. - българинът плаща. На един камион са 60-70 хил. лв. бе, пич. И преработвателите също са задължени от тях да купуват. И то тук ние не знаем какво точно внасят - това ти продавам, с това ще работиш. Примерно преди 6 месеца вкараха от бразилски държавен резерв свинско месо за без пари и ни го продадоха скъпо.

- Това как може да се проследи документално?

- Само през агенцията по храните. Страхотна бухалка е тая агенция. Казват ти, че месото ти е негодно, и ти приключваш. Ама то си е хубаво. Абе я се махай оттука и край.

- Какво се случва, когато на границата ти кажат, че месото ти не е годно?

- Трябва да го продадеш някъде в чужбина. Затова ядем най-скъпата храна в Европа и най-боклучавата. Схемите са всеки ден и не мога да се начудя за какво са им толкова пари на тия глупаци, като не могат да си ги харчат.

- Казахте, че през миналата година са ви карали да продавате зърно на половин цена на "Градус". Ако не сте го направили, къде сте реализирали продукцията си?

- Главно в чужбина. Зърното е борсова стока и им е трудно да ни контролират. Но ако не беше паднал ГЕРБ от власт, щяха да ни хванат. Щяха да измислят, че зърното има зарази, олово, гъбички и да не го пуснат за продажба. Искат да контролират всичко и това щяха да хванат. Не иска да ме махне мене от моята фирма, а да ме остави управител, аз да бачкам, а те само да прибират. Щяха да ми помагат с европроект. А между другото гарантирам, че няма нито един проект в селското стопанство, който не е опорочен с надути цени и кражба.

- А вие имате ли европроекти?

- Не, аз бягам от такива работи, защото виждам слабата си точка.

- Но взимате земеделски субсидии.

- Задължен съм да ги взимам. Има правила за това нещо. Но европроектите са слабата точка на много хора - дадат ти някой лев и после си им длъжен. Мани, че ще им платиш рушвета, ставаш им длъжен, че са те създали. Ей затова не участвам. Поне 30-40 млн. лв. не съм взел. Ама за какво са ми. По-добре с 5 лв., ама да са си мои. Да не ми викат, че са ме създали...

Тия болни мозъци не са сънували, че няма да бъдат на власт. Това им е главният проблем. А отпуснат ли властта, знаеш ли колко такива като мене ще излязат. Олеле...

- Това е въпросът - дали още някой може да потвърди това, което казвате. Защото иначе е вашата дума срещу тяхната...

- Няма дума тука. Аз давам документи.

- Те са за борсовата сделка, но вие говорите за още много неща.

- Покрай тази сделка трябва да идат 200 човека в затвора. Тук става дума за сделка, с която ни се крадат парите за пенсии, докато премиерът раздава по 50 лв. на месец с кредити, за да си купува гласове. Не е ли малко много арогантно това?

- Какво друго не успяхте да кажете на заседанието на комисията?

- Вие сте икономическа медиа и може да проверите - в България има картел на слънчогледа. Определяне, разпределяне от кой какво ще се купи. Окачествяване на стоката и натиск за ниски цени към земеделците. Как става: всеки земеделски производител е длъжен всеки месец да декларира в кой склад какво и колко зърно има. И те го вземат това нещо, уж класифицирана информация, и знаят кой как да го клатят. Изкарват, че стоката му е лоша, натискат го финансово. И в крайна сметка изкарват пари на наш гръб. Иван Пилето (така Илчовски нарича Иван Ангелов, съсобственик в "Градус" - бел. авт.) е главният в картела. Той прави основния износ за Турция. Събира слънчоглед по този начин от фермерите, на ниски цени, и го събира накуп и препродава в Турция много по-скъпо. Никой друг не може да направи това, защото трябва политически гръб.

- Този Иван Пилето не беше ли участвал в онзи износ на продукти за Дубай заедно с фирмата на Делян Пеевски?

- Точно. Той кара пилета тогава. Само че знаеш ли какво ми се повайка: закарахме месото ние, ама ония не го харесаха. Опитаха с тоя цирк да пробият и на арабския пазар, ама не им се получи. Само че арабите не са като глупавите българи - че на някой му трябвали пари, да ядат скъпа и некачествена стока.

- Тук ще е интересно да се види и гледната точка на Иван Ангелов.

- Нищо няма да каже, какво да каже. Аз имам документи. Бил съм покрай него, всеки ден ми се е обаждал, споделял ми е проблеми.

- Той иначе каква част от вашата стока е изкупувал в предишни години?

- Около 30-40%.

- За негови нужди или за препродажба?

- И двете. Но станаха по-нагли и по-нагли. Миналото лято, когато се скарах с него, ми вика: "Кой беше ти, преди да познаваш нас? Ние сме те създали." Викам ей, престанете, аз съм опърничав човек, няма как да ви станат номерата. Рано или късно ще ви се обърне каруцата. Между другото няколко пъти ходя в Румъния последните месеци и направо съм потресен, като е спряла корупцията там, какво развитие има. Отивам да правя бизнес там, има готови пари, селата светят - нови къщи, няма една дупка. За корупция никой не мисли, че направо прангите. След това, което се случи там, вече е друго. Тия румънци са литнали. Очаквах да видя някакви цигани, някаква мизерия, но то аз съм най-големият циганин, като отидох там. И това в най-бедната част на Румъния - в Крайова. Можеш дори през Гугъл разходка да видиш за какво става въпрос. Това, което имаме информация за Кьовеши какво е правила с техните политици, е малка част от истината. Било е много по-лошо за тия продажници и негодници. Всичко под ножа.

- Оттук нататък какви действия смятате да предприемете? Ще ходите ли утре на комисия, какво ще кажете там?

- Мога да кажа същото, което вече казах. Аз няма да се крия. Ще ида, макар че знам, че нищо няма да стане.

- А притеснявате ли се от заплахи, саморазправа?

- Правя бизнес в България от 23 години. Колко са ме заплашвали досега. Един живот се живее. Ако те е страх, не ходи за вълци. Няма как да си оставя бизнеса да ми го откраднат тия.

- Най-пикантната част от историята, която разказахте, беше за кюлчетата, срещите с клипчета, Мата Хари.

- Това е за глупавото общество. Аз му обяснявам как го крадат всеки ден с месото - виж колко струва всеки ден в съседните страни и виж колко е при нас - то за снимки да се вълнува. Нали се оплакваме, че са ни малки заплатите? Не е това проблемът - тези ни крадат безмилостно, затова не ни стигат парите. Работодателите в България са в патова ситуация, и аз съм такъв работодател. Хем трябва да давам повече пари на работника, хем не мога да ги изкарам от натиск и рекет. Картел за горива, картел за храна, картел за ток. Еми колко пари да ти дам, за да ти стигне бе, батко? Искам да дам, но не мога. Зимата ще умират от глад много хора, само гледай. Идва невиждана обезценка на парите по цял свят от тия помощи, дето наливат сега. Суровините вече яко поскъпват. Ако си взимал 1000 лева, ще станат 800 лв. като стойност...


Интервю на Ивайло Станчев, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар