Зима

Зима
Пролет

10 май 2021 г.

Че всеки ден е схема, спор няма

Проверките по скандала "Илчовски" - ще узнаем ли повече от това, на което се нагледахме? 

 

Прокуратурата проверявала вече от дни твърденията на агробизнесмена Светослав Илчовски пред парламентарната комисия за ревизия на управлението през последното десетилетие. 

Така неудобните въпроси за мълчанието на държавното обвинение по скандала в скоропостижния край на 45-ото Народно събрание стават безпредметни. Остава обаче лошият послевкус от закъснялата реакция и очакването резултатът да бъде нагласен според конюнктурата.

Независимо от версията на ГЕРБ за "кошаревския свидетел", казаното от Илчовски е прекалено значимо и конкретно, за да не ангажира поне прокурорска проверка. При това са приложени доказателства и са засегнати широк кръг лица, годни да предоставят информация. В тази политическа обстановка никой не може да предвиди доколко и докога ще се ослушва бизнесът преди да проговори. В очакване на следващите ходове обаче си струва да отсеем фактите.

Да, практически всичко от изнесеното пред депутати и медии може да бъде проверено. Каквито и пропуски да са налице в нормативната ни уредба, ресорни държавни органи не липсват - за борсови манипулации и данъчни машинации, за плащания по еврофондове, субсидии, грантове и напояване, за хранителен и санитарен контрол, за корупция, насилие, изнудване и заплахи. Но има ли вярващи, че това ще бъде направено добросъвестно, а резултатите ще са обективни съгласно закона?!

Факт е, че агробизнесът и на двете страни в скандала е реален, голям и успешен за българските мащаби. И двете страни плащат заплати, данъци, арендни вноски, дивиденти, като декларират сериозни обороти и печалби. Но и изглежда са приели плащането на "такса спокойствие" под една или друга форма за неизбежна част от пазарната ни действителност. Така се оцелява и върви нагоре.

Затова всеки ще трябва да разчита не на официалните проверки, а на собствената си преценка за обективност, докато слуша различните истини на ангажираните в скандала политически играчи. Едните говорят за връзка между възхода на "Градус" и белота на Ангелов с премиера Борисов. Другите привиждат в твърденията на Илчовски "Костинброд - 2" и питат откъде са парите му за изкупуване на десетки хиляди декари земя по времето на кабинета "Орешарски". И всички, включително прокуратурата, напомнят единогласно, че сме в предизборна кампания.

Иначе имало много сигнали за проверяване, но може да се обзаложим, че преди да проговори, бизнесът ще продължи да се ослушва накъде ще духне вятъра от властови зависимости. Защото твърденията на Илчовски за конкретен търговец може да не са доказани факти, но оценката му че в държавното управление "всеки ден е схема" е трудна за опровергаване. 

Резултатите са видими. 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар