Зима

Зима
Пролет

23 май 2021 г.

Странното завръщане на Влади Калинов

Бившият началник на строителния контрол в София напусна със скандал през 2019 г. Служебният кабинет го сложи начело на ДНСК


 

Покрай мащабната промяна, която започна служебното правителство, беше логично да се смени и човекът, който контролира строителството в страната. 

Но назначението на архитект Влади Калинов - дългогодишен началник на софийския строителен контрол, чиято кариера е доста свързана с възхода на ГЕРБ - за началник на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК), повдига повече от един въпрос.

Това е един от най-важните постове в държавната администрация. ДНСК и съответно регионалните й звена отговарят за изпълнението и ползването на строежи от първа, втора и трета категория, както и дали са законосъобразни строителните книжа и действията на общините.

Тиха смяна

Първо mediapool.bg установи извършената промяна, като откри, че на сайта на дирекцията е посочено, че именно Калинов е новият ръководител. Видно от кешираната версия, смяната на бившия началник арх. Иван Несторов се е случила на 19 май, сряда.

Ocтaвĸaтa нa Hecтopoв съвпадна по време с peшeниeтo нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (BAC) дa пoзвoли довършването нa нeбocтъpгaчa "Злaтeн вeĸ" в столичния ĸвapтaл "Лoзeнeц". Cъдът ocтaви в cилa peшeниeтo нa Aдминиcтpaтивeн cъд-Coфия гpaд oт 6 нoeмвpи 2020 г., c ĸoeтo ce oтмeня cпиpaнeтo нa cтpoитeлcтвoтo нa 34-eтaжнaтa cгpaдa, нaлoжeнo имeннo oт нaчaлниĸa нa ДHCK. По време на скандалите около небостъргала през 2019 г., Несторов първо защитаваше тезата, че не може да се спре строителството, но после скоростно смени позицията си след среща с премиера Борисов.

Кариера от Банкя до МРРБ

Влади Калинов е меко казано противоречив избор за позицията. След повече от десетилетие кариера към Столичната община той напусна поста директор дирекция "Общински строителен контрол" през юни 2019-та от ръководния пост след разговор с кмета Йорданка Фандъкова. Калинов прекрати процедурата по издаване на заповед за премахване на построените без строителни книжа навеси на терасата в апартамента на тогавашния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Проверка на "Капитал" показва, че от тогава официалното му занимание е ресторант "Изгубената София" в столичния ж.к. "Стрелбище".

Арх. Калинов е главен архитект на Банкя до 2006 г. След като Бойко Борисов става кмет на София, Калинов поема ключовата дирекция "Строителен контрол" на Столичната община. Той беше кандидат за главен архитект на София през 2016 г.

Неговото име изтече и в записите по делото за подкуп срещу бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева. Изнудваният Александър Ваклин споменава на посредника, че вече веднъж му се е случвало да му искат пари - от името на арх. Влади Калинов.

Последният остави твърденията без коментар заради разследването.

Една тераса проблем (не) прави

През юни 2019г. се развихри скандалът за незаконно строителство на терасата в апартамента на тогавашния шеф на Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ ) Пламен Георгиев.

На 24 април, строителният контрол на район "Слатина" започва процедура по премахване на незаконния строеж върху терасата на Георгиев. На 12 юни 2019г. като директор на "Общински строителен контрол" арх. Влади Калинов издава заповед за спиране на процедурата и на практика узакони незаконните навеси и барбекюто на Пламен Георгиев.

Навесите на терасата нямат строителни документи и височината им надхвърля позволената във визата на жилищната кооперация. На въпрос на журналист от бТВ възможно ли е един покрив да няма книжа и да е законен арх. Калинов отговаря: "Възможно е, когато това е допустимо."

Самият Георгиев напусна антикорупционната комисия след този скандал и правителството го назначи за консулт във Валенсия. 

A след терасата

През ноември 2019г. Влади Калинов и неговият съдружник Борис Антонов създават юридическо лице "Изгубената София". Става въпрос за ресторант, който се намира в красива червена къща в столичния ж.к. Стрелбище на ул. "Йордан Йовков".

На 19 май 2021г., очевидно влизайки на поста в ДНСК, Калинов продава 50% дял в ресторанта на съдружника си за 1 лв. 

Как обаче служебният министър арх. Виолета Комитова е решила да назначи Калинов, защо биографията му не е повдигнала въпроси и защо това назначение не беше публично обявено или аргументирано досега, са все въпроси без отговор.

 
Мила Чернева, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар