Зима

Зима
Пролет

23 май 2021 г.

Служебна метла за ГЕРБ

Налице е компетентността и енергията на служебното правителство да сложи началото на положителна промяна в управлението 

 

От 12 май, когато встъпи  длъжност, служебният премиер Стефан Янев е заработил под пара. 

Уж няколко пъти дебело подчерта, че основната цел на правителството му е да осигури честността и прозрачността на предсрочните парламентарни избори, но засега... няма такова нещо. Защото още от първия ден премиерът Янев и министрите му нагледно показват, че имат и друга задача - да сменят тракащите и неработещите "чаркове" на държавната машина.

Подходът на премиера Янев и екипа му е повече от амбициозен. Само за една календарна седмица бяха освободени 13-има заместник-министри, шефовете на НАП и на Агенция "Митници", всичките 28 на брой  областни управители, десетина малки и по-големи началници в МВР.

Доказателство, че служебната власт наистина ще променя, а няма да си играе на кърпежи, е реакцията на синдикатите. По традиция те винаги са работили прекрасно с правителството на Бойко Борисов и сега някак не се чувстват комфортно.

"Да не забравяме, че основната функция на служебното правителство е да организира изборите. Наблюдаваме, че се правят някакви опити за революция. Те си поставят някакви свръхзадачи“, напомни президентът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов, с което само дозасили "подозренията", че първата копка е за промяна в модела на управление.

"Очевидно е, че имаме интензивен дневен ред, понякога ще работим по-усилено, ако е необходимо, ще правим и по три заседания на седмица. Темпото е високо, продължаваме да работим отговорно и отворено към обществото и медиите", заяви премиерът Стефан Янев.

На 19 май министрите проведоха заседание, за да приемат решение за подготовката и произвеждането на изборите на 11 юли. Те ще струват 57.1 млн. лева, като са одобрени и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лв. по бюджета на Министерския съвет в случай, че изборите отново се проведат в условията на извънредна обстановка. Въпросната план-сметка включва и закупуването на допълнителни машини за гласуване. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за тяхната доставка, когато се  се разбере какъв брой точно е необходим.

"Ежедневно работим по кадрови въпроси. Докато съм министър – ще бъда безкомпромисен. От 19 май има понижени директори на областни дирекции в страната”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков, след като освободи директора на СДВР.

Вместо "дебелите болтове" в МВР обаче в сряда (19 май) вкупом проплакаха... местните наместници на премиерът слънце Бойко Борисов. Само за два-три часа, Министерският съвет освободени всички областни управител на ГЕРБ и на тяхното място назначи нови губернатори. Единственото указание към тях е да гарантират честността на предстоящия вот.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов също декларира мащабни проверки по всички ключови направления в повереното му ведомство - Агенцията по вписванията, Търговския регистър, Дирекцията за българското гражданство, Регистъра на особените залози, Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (т.е. затворите и следствените арести), всички обществени поръчки, обявени от самото министерство през последните четири години.

Министерството на икономиката пък публикува списък с осемте фирми, които са получили най-големите кредити от Българската банка за развитие. Според служебния министър на икономиката Кирил Петков четири от компаниите са свързани косвено с бизнесмена Делян Пеевски. До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в ББР, като целта на комисията е да провери дали отпуснатите кредити над 1 млн. лева съответстват на закона и устава на банката.

Cлyжeбният здpaвeн миниcтъp Cтoйчo Kaцapoв заяви пред Πpeдcтaвитeлcтвoтo нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия в Бългapия, чe в мoмeнтa ce пoдгoтвят пpoмeни в Πлaнa зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт в чacттa „Здpaвeoпaзвaнe“. Oчaĸвa ce тe дa бъдaт гoтoви в paмĸитe нa няколко дни, като ocнoвни aĸцeнти ще са  дигитaлизaциятa и инoвaциитe в ceĸтopa, ĸaĸтo и eлeĸтpoннoтo здpaвeoпaзвaнe.

Поне засега, от наследството на кабинета "Борисов 3" единствено пенсионерските 50 лева ще оцеляват.

Решението на служебното правителство да продължи изплащането на допълнителните 50 лева към пенсиите разочарова едни от най-големите му поддръжници. Според критиците на Борисов, в края на миналото лято правителството е въвело надбавката не като "подкрепа на най-уязвимите в условията на пандемията“, а с идеята да раздуха антипротестърски настроения и да стабилизира предизборно топящия се електорат на ГЕРБ. Експертите и днес са убедени, че пандемията е засегнала най-сериозно не пенсионерите, а стотиците хиляди останали без работа. Но поне засега тези "неща" остават по старому.  

Иначе, основният приоритет за служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев е да се възстанови заетостта след пандемията. Той каза още и че ще се стреми към повишаване на качеството на работната сила чрез придобиване на нови умения, така че безработните да могат по-бързо да намерят работа.

Твърде е рано да хвалим и хулим служебното правителство, но едно трябва да е ясно - налице е компетентността и енергията да сложи началото на положителна промяна в управлението. Без значение дали ще остане два месеца или повече, ако след изборите не се постигне работещ вариант, то може да освети много порочни практики. Благодарение на усилията му, дори ГЕРБ да се върне във властта след три-четири месеца, управленският им комфорт няма да е същия. Точно обратното - синьо-червените "буркани" ще им святкат непрекъснато, а възкръсналата из пепелищата опозиция ще им диша във врата отблизо.

Разбира се от  ГЕРБ не одобряват действията на служебната власт и обвиняват президента. Те пак провидяха конспирация и навикаха Румен Радев, че съставянето на служебния кабинет е рожба на задкулисно грехопадение с "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП. 

  По време на заседанието на 19 май кабинетът уволни всички областни управители

 

Антоанета Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар