Зима

Зима
Пролет

5 юни 2021 г.

Десетки нюанси брутално

Изминалата седмица донесе още примери докъде може да стигне властта, оставена без контрол 

 

От близо месец скандалните данни за управлението на държавата през последните години, често изнасяни в част от медиите, но за пръв път потвърждавани официално от институциите, буквално гърмят пред очите на обществото. 

Защото разкриват не само бруталните схеми за раздаване на огромни публични средства на свързани с властта частни структури, но също и шокиращо с наглостта си отношение към правото на данъкоплатците да знаят как и за какво се харчат парите им. При положение че пак от тези пари пазителите на тези схеми получават и шеметните си за средния българин заплати.

Изминалата седмица донесе още примери докъде може да стигне властта, оставена без контрол. И само в част от тях:

- Продължиха разиграваните от управителния съвет на държавната банка за развитие (ББР) процедурни скечове с цел да се предотврати достъпът до информация, която да хвърли светлина по въпроса с концентрацията на огромни кредити към ограничен брой фирми. Не защото разпределението на ресурса не се знае - то вече е известно на обществото, а защото управляващите институцията ще са длъжни да отговорят на много въпроси - за обезпеченията на тези кредити например или пък как точно заемът от 120 млн. лв. на компания, свързвана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски (който вече е под американски санкции), за покупка на луксозен хотелски комплекс в Гърция се отнася към развитието на икономиката в България.

- Потвърдиха се всички съмнения за непрозрачно и неправомерно харчене на огромни суми от държавната компания "Автомагистрали". Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова обяви, че близо 200 млн. лв. държавни средства са дадени на 26 фирми без конкурс за дейности, за които няма дори проект и без разрешително за строеж. С други думи, за нещо, по което няма да работят поне няколко години. Тук става въпрос за укрепване на свлачищата, за които кабинетът "Борисов 3" даде 500 млн. лв. на "Автомагистрали", но към момента имаме само едно укрепено свлачище - това по пътя за Рилския манастир, което се наложи да бъде ремонтирано повторно. Ден по-късно и Сметната палата излезе със свой доклад за разходите на "Автомагистрали", който показва, че други над 800 млн. лв. са дадени без конкурс на фирми, които да строят магистрала "Хемус"

- Служебният министър на енергетиката Андрей Живков призна, че ключовият документ между България и Русия, който проправя пътя на "Турски поток", е изчезнал от касата на ведомството. В отговор на въпрос по време на първия си брифинг миналата седмица Живков заяви, че не виждал въпросния меморандум (пътна карта) и не знае къде е. А този междудържавен документ би трябвало да разкрие защо сме се съгласили да похарчим близо 3 млрд. лв. за реализацията на проект, от който полза ще има само Русия (България сега ще инвестира допълнителни 120 млн. евро за истинската газова връзка със Сърбия, по която ще може да диверсифицира доставките си на газ)

- Александровска болница се оказа с натрупани загуби от 70 млн. лв. през последните години, докато се е управлявала от бившият енергиен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов. А докато е бил шеф на болницата, в началото на корона кризата през миналата година е наел фирма на тъща си за доставка на храна на медиците на първа линия.

Без съмнение въпреки опълченската съпротива срещу достъпа до информация за действията на бившите управляващи списъкът с подобни разкрития ще продължи да набъбва. При всичките нюанси на самозабравянето, които съдържа, най-точното му заглавие си остава "Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава". 


 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар