Зима

Зима
Пролет

15 юни 2021 г.

Светият синод: Не можем да избираме своя пол, той е наша природна характеристика

"Влагането на съдържание в понятието "пол", различно от биологичното му разбиране, би прокарало идеи, несъвместими с изконни нравствени ценности и вярата на светата Православна църква." 

 

"Човекът като мъж или жена е творение Божие и не е въпрос на личен избор. Така, както ние не можем да избираме своите родители, по същия начин не можем да избираме и своя пол - той е наша природна характеристика."

Това пише в становище на Светия синод, което е поискано от Конституционния съд (КС) по дело, образувано заради тълкувателен казус при транссексуалност. Магистратите са поискали от Светия синод да даде мнението си за понятието "пол".

От ръководството на църквата разпространиха становището на официалния си сайт. Под него се е подписал и българският патриарх Неофит. И преди Светият синод е изразявал подобна позиция, като за последно това стана през 2018 г. по време на скандалите около приемането на Истанбулската конвенция. Тогава Конституционният съд отхвърли документа с уточнението, че терминът "джендър" (социален пол) в Истанбулската конвенция противоречи на конституцията и размива границите между мъжкия и женския пол.

"Убедени сме, че КС, както и до сега, неизменно ще следва своята практика и ще съобрази в настоящото дело тълкуването на понятието "пол", направено по повод Истанбулската конвенция. Едно ново разбиране на КС относно понятието "пол" би компрометирало понятието "конституционна идентичност" и би застрашило предвидимостта и правната сигурност. Влагането на съдържание в понятието "пол", различно от биологичното му разбиране, би "конституционализирало" ново понятие, несъвместимо с българския обществен ред, непознато в националната ни правна система, и би прокарало идеи, несъвместими с изконни нравствени ценности и вярата на светата Православна църква", пише още в становището на Светия синод.

"Неслучайно според каноничното (вътрешно) право на Църквата разделението на два пола (мъжки и женски) е природна даденост, с която се съобразява и целият вътрешноправен ред в Църквата (вж. напр. пр. 62 на Пето-шестия вселенски събор - 691 г., което забранява на мъже да се обличат като жени, както и обратното)", допълват от църквата.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар