Зима

Зима
Пролет

15 юни 2021 г.

Унгария забрани обсъждане на теми като хомосексуалност и смяна на пола в училищата

Забранява се и използването на книги, филми и друго насочено към деца и тийнейджъри, в които се представя нехетеросексуално поведение 

 

Унгарският парламент прие законопроект, забраняващ всякакво обсъждане на теми като хомосексуалност и смяна на пола в училищата.

Публикуваният миналата седмица текст забранява образователните програми, целящи да стимулират уважително отношение към ЛГБТ хората. Забранява се и използването на книги, филми и друго насочено към деца и тийнейджъри, в които се представя нехетеросексуално поведение. В книги и филми ще бъде забранено също споменаването на възможността за преоценка на половата идентичност. Извън закона остават рекламите, които представят хомосексуалността и транссексуалността като част от нормалния живот.

Повод за закона отчасти стана детска книга, издадена миналата година и насърчаваща правата на малцинства, включително на сексуалните.

Съюзниците на Орбан изтъкват, че в документа има и по-строги наказания за сексуални престъпления срещу деца и тийнейджъри и гаранции за защита на правата на детето върху половата му идентичност при раждането. Критиците му виждат фактическо приравняване на хомосексуалността и педофилията. 

Закон срещу "гей пропагандата" има и в Русия, която през 2018 г. забрани да се насърчава "хомосексуално поведение" сред непълнолетните.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар