Зима

Зима
Пролет

10 юни 2021 г.

Боряна Пунчева: През последните месеци наблюдавахме безпардонно нарушаване на стандартите на свободната журналистика

Тя посочи, че за изминалата една година от момента, когато писмото-подписка е пуснато, нищо не се е променило 

 

Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов "Да върнем БНТ на обществото!". 

Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии.

Зад отвореното писмо, стоят добре познати лица от БНТ, които по една или друга причина бяха уволнени след встъпването в длъжност на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Отвореното писмото, което беше пуснато на 9 юни, е рестартиране на подписката, която се появи преди година. Разликата обаче е, че сега се искат и оставките на членовете на медийния регулатор.

“Всяка една такава инициатива, която задвижваме няколко души, но след това към нея се включва “един огромен кошер”, това са хората, които най-много ценим в България като водещи имена в изкуството, културата, както и обикновени граждани. Усещаш една огромна подкрепа”, каза за Радио София Боряна Пунчева - актриса, режисьор и продуцент, едно от емблематичните лица на БНТ, и един от авторите на отвореното писмо.

Близо 3000 души вече са дали своя подпис.

Относно критиките, че това може да е реакция на реваншизъм от страна на освободените кадри на БНТ, Боряна Пунчева заяви, че никой от тези хора не е без работа.

Тя посочи също, че за изминалата една година от момента, когато писмото-подписка е пуснато, нищо не се е променило. Това писмо е било внесено и в Комисията по култура, и в СЕМ, но без реакция.

“Ако за БНТ това е разбираемо, то за регулатора СЕМ това е скандално, тъй като той е представител на парламента и той е регулатор именно, за да наблюдава и да прави мониторинг на медиите. Те не пожелаха дори да реагират, което е не оскърбително, а скандално.

В лицето на министър Минеков видяхме представител на висшата власт на държавата, на който съдбата на БНТ като обществена медия, не му е безразлична. Видяхме един човек, който отбелязва и дава гласност на това, което вижда. За първи път имаме такъв челен сблъсък, което ни подейства вдъхновяващо.

Още повече, че през последните месеци наблюдавахме едно безпардонно нарушаване на стандартите на свободната журналистика и на свободната медия, каквато би трябвало да бъде обществената телевизия и видяхме отново тоталното мълчание на СЕМ”, заяви тя.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар