Зима

Зима
Пролет

10 юни 2021 г.

Освободиха шефовете на "Напоителни системи" и ДФ "Земеделие"

Преди дни Христо Бозуков осветли куп потенциални нарушения в „Напоителни системи“ 

 

В рамките на един работен ден в Министерството на земеделието скоростно се завъртя кадровата рулетка. 

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор на Разплащателната агенция Васил Грудев. На проведеното заседание на 10 юни са били освободени и неговите заместници Евдокия Кръстева и Иван Капитанов, съобщи Министерството на земеделието.

Избрано е ново ръководство на Фонда. За изпълнителен директор на ДФЗ е назначен Борис Михайлов. Негови заместници ще бъдат Боряна Алексова, Петя Славчева, Георги Динев и Владимир Атанасов.

Прочистването в структурите към агроминистерството продължи с „Напоителни системи“ ЕАД. Министърът на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков освободи Снежина Динева, Пламен Иванов и Силвия Русинова от ръководството на дружеството.

До провеждане на конкурси за членове на органа на управление на дружеството на техните места са назначени съответно Димо Чопков, Георги Стоянов и Ангел Ангелов, съобщи още МЗХ. Стана ясно, че назначен на 25 май одит е установил нередности и организационни пропуски в управлението на дружеството, за които министърът е бил осведомен.

Преди дни Христо Бозуков осветли куп потенциални нарушения в „Напоителни системи“.  Например Бозуков посочи, че фирмата има несъбрани вземания за 4 млн. лв. от години, които били издадени на база съдебни решения. И учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони. Министърът спомена и "обществени поръчки на държавната фирма, от които човек може да се стресне". Той говори и за одитен доклад на "Напоителни системи" от Сметната палата, който обаче така и не е станал публично достояние, съобщава Banker.bg.

Любопитно е също, че Снежина Динева оглави държавната фирма "Напоителни системи" през март 2017-а година и тогава бе назначена на този пост именно от Христо Бозуков, който бе служебен министър на земеделието в кабинета на Огнян Герджиков.

В четвъртък бе сменена и шефката на Системата за агропазарна информация (САПИ ЕООД) Мирослава Наумова. Твърди се, че Наумова е подала молба за освобождаване с мотив - здравословни причини. Ще припомним, че Наумова е снаха на бившия депутат от ГЕРБ Снежана Дукова, която почина през 2019 година.

Оттеглянето на Наумова идва след поредица медийни публикации, че няма нужното образование и че годишната ѝ заплата надвишава годишната печалба на дружеството.

На нейно място е назначен икономистът Агоп Каспарян за управител на държавното дружество „Система за агропазарна информация”. САПИ подготвя статистическите данни, които служат на бизнеса за планиране на дейността.

Министър Христо Бозуков


Няма коментари:

Публикуване на коментар