Зима

Зима
Пролет

20 юни 2021 г.

Гърди си с рози накичи и пуричка си запали...

Учудващ е фактът, че Заев не се срещна с нито една българска политическа партия, която подкрепя Северна Македония 

 

Гледам Корнелия Нинова с букета червени рози, дарен й от македонският премиер Зоран Заев и се питам дали той не й е подшушнал, че червени рози са брани директно от градината на американския президент Джо Байдън? 

Защото когато при стъпването си на българска земя в четвъртък (17 юни) Заев изтича най-напред да се срещне с бившия премиер Бойко Борисов, той му подари кутия с пури. От САЩ са, уточнил Заев.

Ако оставим настрана общоприетото значение на розата като символ на горещата любов, която изглежда Заев изпитва към Нинова, жестът му към Борисов е изненадващ. В известен смисъл пурите като подарък леко се компрометираха след манипулацията около тайнственият плик, подаден от бившия митничар Петко Петков на президентския съветник Пламен Узунов.

Петков твърди, че са пури, ама можем ли да му имаме вяра?

След прочутото възклицание в Алеко Константиновия фейлетон "Разни хора, разни идеали" - "Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница..."

И след многобройните доказателства за следването на този възлюбен идеал от поколения български митничари, благодарение на които митницата си остава и ще пребъде като символ на корупцията?!

Защо все пак Заев е направил това уточнение? Борисов като любител на хубавите пури е наясно, че САЩ не могат да се похвалят с производство на качествени пури. Всеизвестен факт е, че сред 25-те най-добри и скъпи пури няма нито една, произведена в САЩ. Най-добрите са или кубински, или доминикански. Другите са от Хондурас, Никарагуа, Камерун и Мексико. Но от САЩ - не!

Възможно е самият Зоран Заев да не е наясно с произхода на най-добрите пури по света. Може би ако го пита човек, той като истински македонец би рекъл, че всъщност Северна Македония е родината на пурите, а САЩ са обикновен вносител. Би било любопитно да разберем позицията му по този въпрос, но за съжаление той не е от компетенцията на съвместната мултидисциплинарна комисия между България и югозападната ни съседка.

Може би трябва да търсим обяснение за жеста на Заев в друга посока. Най-вероятно подаръкът и уточнението за произхода на пурите е илюстрация на принципите на македонската политика. Историческият опит е довел до изстраданата народна мъдрост, която казва, че тази политика в действие означава следното: "с едната ръка дупе глади, с друга - к...ц вади". И с уточнението си Заев подсказва на Борисов откъде духа вятъра на промяната...

За да не обидим лидера на БСП Корнелия Нинова, ще предположим, че този принцип е мотивирал и изборът на Заев за цветята в букета, който той й връчи. Нинова обаче не се поддаде и мъжки отговори, че към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Учудващ е фактът, че Заев не се срещна с нито една българска политическа партия, която подкрепя Северна Македония и настоява за незабавното й приемане в евросъюза. Това е "Демократична България", чиято позиция е, че трябва да постигнем компромис в отношението си и да отворим вратата на ЕС за югозападните ни съседи.

Може би Зоран Заев не е видял смисъл да се среща с тях и да им носи дарове. Той е наясно, че те много добре знаят откъде идат пурите...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар