Зима

Зима
Пролет

6 юни 2021 г.

Ядрено-Магнитски резонанс на задкулисието

От коментарите на системните партии и лидерите им излиза, че всички те са чиста вода ненапита... 

 

Изключително любопитни са политическите коментари за решението на Министерството на финансите на САЩ да санкционира бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, мекерето му Илко Желязков, който в момента е заместник-директор на Националното бюро за контрол на СРС (факт, който странно защо се подминава с мълчание от всички политици и журналисти, които продължават да твърдят, че той е бивш зам.-шеф на агенцията за подслушване ДАТО, ама изобщо не е бил там!) и бизнесмена Васил Божков.

От коментарите на системните партии и лидерите им излиза, че всички те са чиста вода ненапита, нямат връзка и въобще не познават Пеевски, и най-вече че винаги са в първата линия на борбата с корупцията в България и битката за разграждане на паралелната държава!

Разбира се, пръв сред първите в тази борба не е някой друг, а бившият премиер Бойко Борисов. Самият той без излишна скромност се описа като такъв на брифинг в четвъртък (3 юни). От казаното стана ясно, че благодарение на безкомпромисната му позиция срещу корупцията, САЩ са стигнали до решението си да заковат Пеевски...

Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги изяснил и те са само политически. Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес. Така, както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукаха, приемете, че и ние така сме ги говорили по темата за смесените райони, където винаги сме помагали с Пеевски, заяви Борисов.

Как да не му повярва човек! Сигурно ей така, след сладки приказки за смесените райони, Пеевски и фирмите му сколасаха за времето, когато Борисов държеше юздите на държавата, да сключат договори за обществени поръчка за около 700 млн. лева?!

Позицията на БСП по въпроса също издава дебелоочието на червената столетница. Без да и мигне окото, Корнелия Нинова призова разследването да стигне до края и да се "покажат политическите сили, които поддържаха през годините този модел".

Сериозно?!

Забрави ли Нинова 2013г., когато кабинетът "Орешарски" и другарите Сергей Станишев и Мая Манолова предложиха Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Какъв край има предвид тя - оргазмът на задкулисието при мократа целувка на другаря Сергей и Лютви Местан на "Орлов мост", където Пеевски им кумуваше?

ДПС обаче удари всички оземи, с декларацията си по повод новината от САЩ. Без да ни заглавикват - както Борисов със смесените райони - те директно обявиха решението като абсолютно недопустимо, тенденциозно и неотговарящо на духа и смисъла на закона "Магнитски". И заявиха, че очакват факти и доказателства за решението Делян Пеевски да бъде санкциониран.

Ще е любопитно как партията, апологет на философията за обръчите от фирми, би обяснила с какво решението не отговаря на смисъла на закона "Магнитски". И как биха написали те този закон? Може би по същия начин, както законотворческия дует на движението Йордан Цонев - Делян Пеевски поправи Закона за банковата несъстоятелност, известен повече като "Закона КТБ"...

Каквото и да говорят трите системни партии, благодарение на които българският преход все повече наподобява на похода на Мойсей през пустинята, епохата на Пеевски приключи. Лицемерието им обаче подсказва, че макар и контузено, задкулисието е живо.


Румен Савов, Banker.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар