Зима

Зима
Пролет

10 юли 2021 г.

Да не се оплаквате как сте били излъгани, когато след години видите, че е станало по-зле

Добре е, някой да припомни на Слави, че когато Тачър умря, народът излезе да празнува по площадите с шампанско
 

 

Завиждаме на страните от Западна Европа за техните социални държави. 

Те всъщност са изградени след Втората световна война с цел да се даде някакъв човешки образ на капитализма и така да се противодейства на силната в онзи период социалистическа идея - западните политици са си умирали от страх техните народи да не вземат да спретнат разни Октомврийски революции.

И така държавата е поела огромна икономическа и социална роля в западните общества. Засилването на социалните държави е продължило до 80-те години, когато Маргарет Тачър и Роналд Рейгън са започнали да ги разбиват, налагайки отново либерализма, който дотогава е бил заклеймен като основен виновник за голямата икономическа криза от 30-те и последвалата Втора световна война (либералната теория е теорията за свободния пазар, който да бъде единствената сила, определяща развитието на обществото).

И така, тези двамката поставят началото на разбиването на социалната държава. Днес, въпреки че тя все още съществува в Западна Европа, е безкрайно по-слаба и затова западните народи се оплакват от бедност, неравенство и уронване на работническите права.

Големият проблем на България е именно липсата на социална държава и неспирното прехвърляне на обществения ресурс в ръцете на частни фирми.

На фона на тези проблеми, вместо да реагираме като западните народи и да се борим за по-силно участие на държавата в икономиката и социалния живот, ще си изберем поредните "спасители", които считат Маргарет Тачър и Роналд Рейгън за свои примери.

Точно това е най-ужасяващото в интервюто на Слави за "Льо Монд". Лично аз нямах нужда да прочета това му признание, защото цялата програма на Има такъв народ е силно про-пазарна, така че си го знаех.

Също такава е и програмата на Демократична България - другите, които се очаква да увеличат политическото си представителство.

Добре е, обаче, някой да припомни на Слави, че когато Тачър умря, народът излезе да празнува по площадите с шампанско. Това ли иска и за себе си?

Искам само да кажа да не се оплаквате как сте били излъгани от въпросните партии, когато след няколко години видите, че е станало по-зле и от сега. Защото те не лъжат, а директно си казват какво смятат да направят (както и ГЕРБ са си го казвали винаги).

Проблемът е, че гласоподавателите нямат никаква политическа грамотност и изобщо не осъзнават какви ще бъдат резултатите от подобни пазарни политики. 

И всички ще съжаляваме заради това.


Даниела Пенкова

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар