Зима

Зима
Пролет

10 юли 2021 г.

На крив строител авансът му виновен

Камарата на строителите в годините се превърна чисто и просто в бизнес крило на ГЕРБ 

 

Строителите понякога са склонни да кажат всичко. 

Надали има човек, който някога в живота си да се е занимавал с майстори или строителни работници, и да е свършил навреме или точно на парите, които е предвидил. И надали има някой, който да не е чул всякакви оправдания от тях. Но дори на този фон изказването на Илиян Терзиев от Камарата на строителите в България (КСБ) тази седмица беше нелепо.

"Не е нещо хубаво да получиш аванс", обясни Терзиев от името на строителния бранш, по този начин създавайки вероятно някакъв нов фолклор в него. Причината Терзиев да измисли това беше опитът му да защити стотиците милиони левове аванси, които миналото управление е раздало безмълвно на няколко избрани компании през "Автомагистрали". 

Така била гарантирана цената на материалите и на магистрала "Хемус" за години напред независимо кога ще бъде завършена - друга нелепица, на която никой, занимавал се дори с малки ремонти, няма да повярва.

Тук е моментът да припомним, че КСБ в годините се превърна чисто и просто в бизнес крило на ГЕРБ. През 2018 г. те създадоха друго световно нововъведение: протест срещу опозицията в лицето на БСП и Елена Йончева, която се "осмели" да каже, че в сектора има корупция, раздути цени и некачествено строителство. Тогава тя поиска проверка в АПИ, която обаче изчезна подобно на милионите аванси за "Хемус". Сега строителите отново размахват пръст, този път срещу служебния кабинет, заради неразплатени стотици милиони левове за извършени дейности. Пари, които впрочем им се дължат от бившия кабинет, срещу който те не смееха да кажат и дума.

Лошата новина е, че дори управлението на страната да се смени, управлението на строителния сектор надали ще се прочисти скоро. Годините корупция и липса на конкуренция, скритите зависимости и собственост обещават още дълго време да получаваме оправдания и обвинения вместо резултати.

Илиян Терзиев


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар