Зима

Зима
Пролет

10 юли 2021 г.

"Зюддойче цайтунг": Мафия и олигарси поделиха България, но има оптимизъм в политиката

Почти никой не вярва, че времето ще потече назад и Борисов ще се върне на власт... 

 

До днес докладите на Европейската комисия за напредъка на България - проблемно дете на ЕС, откакто влезе през 2007 г. - са критични и песимистични. 

Българите се отвърнаха от държавата си, която банди на мафията и олигарси си поделиха. 

Заглавия като "Земя на крадци" в критичните към правителството медии разказват за слабото управление на пандемията. А сега? Нещо се раздвижи.

Духът на оптимизма се пренесе от улиците обратно в политиката. Протестни партии като "Да, България", появили се миналото лято, стабилно увеличават подкрепата си според проучванията. Бойко Борисов, скандалният бивш премиер на консервативната партия ГЕРБ, вече не е на власт."

Това разказва "Зюддойче цайтунг" в репортаж по повод предстоящите парламентарни избори в неделя.

Журналистката Катрин Калвайт започва историята си с младата Александра Димитрева, която следва в Маастрихт, но миналото лято е била почти всеки ден на протестите в София.

"Целият ѝ bubble от 20-годишни студенти са скандирали "Оставка!" и "Да изгоним мафията!". Четири дълги месеца българи излизаха по улиците в цялата страна с настояване за нова политика и честност, а не корумпираност. Усещане за промяна обхвана най-бедната и най-корупираната страна в ЕС - не сам младите, но и средната класа, майката на Александра, която има пекарна, както и баща ѝ, който е банкер. "Мисля, че си струваше", казва днес момичето."

Александрина споделя, че е "малко изтощена, но оптимист", както и че по-скоро би живяла в чужбина, отколкото в страна с разбити институции и подкупни партии. Всъщност, в дългосрочен план тя вече не иска да се завръща, но днес е у дома, за да гласува.

Калвайт обяснява, че и след предстоящия вот не се очаква създаване на стабилно правителство и не е изключено да управлява друг служебен кабинет. Александра не вижда проблем в това, защото смята работата на сегашното правителство за професионална - "Те вършат това, което демократичната опозиция отдавна искаше".

Тя не харесва чалгата на Слави Трифонов и няма да гласува за партията му, които изданието определя като "комик и певец" и "организация със странно име".

"Според Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика служебното правителство използва момента и състави собствен списък след американските санкции. Тези хора, обяснява тя, повече нямат достъп до публични средства и, което е по-важно, вече не могат да оперират свободно в българската икономика. Мартин Коте, ръководител на офиса на Фондация "Фридрих Науман" в София, приветства борбата на служебния кабинет с корупцията, макар че липсата на демократична легитимност на правителството кара стомаха му да се свива."

Според авторката почти никой не вярва, че времето ще потече назад и Борисов ще се върне на власт. Тя описва как в обкръжението на телохранители той е бързал през центъра на Пловдив, докато зад него хората скандирали "Злат-ни кюл-че-та!".

"Излизат нови и нови скандали за Борисов, които според "Политико" "само разпалват гнева от това, че подобният на октопод елит се е държал като банда престъпници и е циментирал властта си с помощта на спецслужбите, медиите и правосъдието", пише още "Зюддойче цайтунг".


 Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар