Зима

Зима
Пролет

23 юли 2021 г.

Особености на българския лов: Бракониери под прикритие

Дори Георгиев, Тошков и останалите да продължат да разиграват фарса "Откъде се взе това прасе", най-малкото ще отнесат глоба 

 

Оформя се голям фарс. 

В главните роли ще видим едно убито диво 3-годишно прасе, бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, собственикът на ФК "Витоша" (Бистрица) Сергей Ташков, служителят на Държавното горско стопанство-Симитли Владимир Петров и действащият агент на ДАНС Димитър Кръстев.

Двукраките бозайници са свързани с един общ знаменател - или са ритали топка с Бойко Борисов, или Бойко Борисов ги е назначавал на работа. Колкото до четирикракия бозайник, той е по-мистериозен и от бащата на Хамлет - всички го виждат в багажника на джипа, но никой не знае откъде се взел там. При това - издъхнал някак от самосебе си, най-вероятно от инфаркт или среднощна дамла.

Обективните факти в историята за кончината на нещастното прасе бяха оповестени от Югозападното държавно предприятие.

"На 20 юли, към 23.00 часа, след подаден сигнал за незаконен лов, в землището на с. Полена, община Симитли, са задържани бракониери. При акцията на полицията, за която са уведомени  "Държавно горско стопанство-Симитли", на чиято територия е установено нарушението, както и Регионална дирекция на горите Благоевград, в единия от автомобилите е открит труп на дива свиня. По случая се водят процесуално-следствени действия от компетентните органи."

Извън официалното съобщение стана известно, че сред задържаните са бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, президентът на "Бистришките тигри" Сергей Ташков, където от 2010 г. до 2014 г. беше картотекиран като състезател лично премиерът Борисов, горският Владимир Петров, който е и член на ловната дружинка, както и действащия служител в ДАНС. Те пътували с два джипа, когато били спрени от полицаи, действащи по сигнал за бракониерство. В единия от джиповете "Great wall" е намерен труп на 3-годишно диво прасе, четири карабини с оптика и много патрони.

Проверяващите са установили, че оръжията са законни. Незаконни обаче са двата шумозаглушителя, намерени в единия от джиповете, защото на ловците им е забранено да използват подобни приспособления.

След като скандалът гръмна, държавното обвинение също се престраши да се обади и да потвърди изнесените по-рано факти.

"Под наблюдението на Районна прокуратура - Благоевград се води разследване за извършено престъпление по чл. 237, ал. 1 от Наказателния кодекс. Досъдебното производство е образувано след подаден сигнал за бракониерски улов на едър дивеч в района на с. Полена, община Симитли. Първоначалните действия по разследването са започнали от следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Благоевград. Към момента се извършват активни действия по разследването. Предстои да бъдат разпитани свидетели и назначени експертизи", се казва в официалното съобщение.

Пръв бившият шеф на ДАНС - Димитър Георгиев, отрече да има нещо общо със скандала.

"По прасето не съм стрелял, изобщо не съм стрелял по животни, не съм убивал, не съм бракониерствал. Сложихме храна на животните и ги наблюдавахме. Не съм дори видял как е убито прасето, но сега изглежда искат да припишат всичко на мен и да ме оцапат. Как аз мога да отговарям за действията на друг човек, как да отговарям за убито прасе в чужда кола?", заяви той пред един любим на бившите управляващи от ГЕРБ ожълтен сайт.

Учудване от находката в багажника демонстрира и Сергей Тошков, който също отрича да е натискал някога спусъка карабината си. А това даде основание из интернет да плъзне шегата, че прасето най-вероятно е починало от инфаркт.

Подобно развитие на историята би било възможно, ако от петимата участници във фарса, само прасето е било запознато със законноустановените срокове за лов на едър дивеч. Както е известно, груповият лов на диви прасета е разрешен от 1 октомври на текущата година до втората неделя на януари на следващата година.

Почти същото е положението и за груповия лов в ловни дворове към бази за интензивно стопанисване на дивеча (мъжки и приплоди) - от 1 октомври до последния ден на февруари.

В началото на тази година, пред Изпълнителната агенция по горите стоеше въпросът дали сезонът за групов лов ще бъде удължен. Агенцията излезе с решение, според което, ако няма изрична заповед от Министерството на земеделието, храните и горите, груповият лов на дива свиня е разрешен до втората неделя на януари 2021 година. Такава заповед не се появи на бял свят и от 10 януари 2021 г. насам всяка хайка за диви прасета е незаконна.

Иначе казано, ако всичко върви по закон, участниците в бракониерския лов са изправени пред възможността да влязат в затвора за една година, както сочи чл. 237 от Наказателния кодекс: "Който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7".

Сериозни са и санкциите, предвидени в чл. 86 от Закона за лова и опазването на дивеча (ЗЛОД): "Който убие или улови дивеч в забранено за лов време, в забранено за лов място или със забранени средства или методи, се наказва с глоба: за едър дивеч - от 1000 до 10 000 лв., но не по-малко от трикратния размер на причинената щета".

Дори Георгиев, Тошков и останалите да продължат да разиграват фарса "Откъде се взе това прасе", най-малкото ще отнесат глоба според чл.90 от ЗЛОД: "Който укрива, съхранява, обработва, продава или превозва незаконно придобит от другиго дивеч или ловен трофей, или нерегистрирани ловни трофеи, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 100 до 2000 лева".

По ирония на съдбата, трупът на злощастното прасе е бил откаран в хладилна камера на Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена", за да бъде аутопсирано и чрез експертиза да бъде установена единствено истинската причина за кончината на дивото добиче.

Според слуховете, ловната резиденция на това стопанство е сред любимите места за релакс на бившия премиер, който също обичал да гърми по диви прасета. Викачи с гончета сваляли дивеча от Кладница към резиденцията, където с пушка в ръка ги посрещал лично Бойко Борисов.

Ловната резиденция предлага изключителен комфорт за настаняване, денонощно обслужване, кулинарни специалитети от дивеч (примерно - задушен глиган в тиква), чеверме, отбрани вина и други напитки. Сградата разполага с 13 луксозни стаи (някои от тях са с джакузи) и два апартамента (с джакузи и парна баня), с дневен бар, сауна и фитнес.

Това прелестно местенце се завъртя в публичното пространство покрай Комисията "Манолова" в 45-ото Народно събрание. По време на едно от заседанията й, бизнесменът Светослав Илчовски разказа за срещата си с Борисов точно в тази резиденцията. "Премиерът дойде в една вила и бяха 30 души. Някои бяха "Батко и Братко". Премиерът играеше карти, имаше певици - Теди Кацарова, Анелия", разкри тогава Илчовски.

Очевидно и българският национален лов си има своите особености... 

 

 Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар