Зима

Зима
Пролет

24 юли 2021 г.

Корнелия Нинова: Ако искаме истинска промяна, без БСП не може

Ако БСП получи трети мандат, биха поканили министри от служебния кабинет, за да има приемственост 

 

"Ако искаме истинска промяна и всеки държи на това, което е обещал преди изборите, без БСП не може."

Това заяви по БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя оцени като лицемерна възможността "партиите на промяната" да съставят кабинет с подкрепата на ДПС, с оглед на акцията на "Демократична България" на плажа на Росенец и създаването на специална комисия по темата в парламента.

"Днес ще имаме първа среща с ИТН, така че много важно е да чуем каква е тяхната позиция за подкрепа, програма. Може би ще последват още срещи", коментира Нинова.

По думите ѝ политиките са по-важни, но значение имат и личностите, които ще изпълняват тези политики.

Тя определи като неприемлив първоначалния подход на "Има такъв народ" да не водят разговори. "Важно е да се изпълнят нашите съществени политики", каза Нинова. Допълни, че ако третият мандат дойде при тях, имат готовност, за разлика от първия път, когато го върнаха.

Според нея има няколко най-важни приоритети - приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, актуализация на Бюджет 2021 и подготовка на Бюджет 2022, подготовка за евентуална нова вълна на COVID-19. Като дългосрочни приоритети Нинова посочи реформата в здравеопазването, икономиката и съдебната система. Като първи въпрос на масата на преговорите обаче би поставила преизчисляването на пенсиите.

Ако БСП получи трети мандат, биха поканили министри от служебния кабинет, за да има приемственост. 

По вътрешнопартийните теми на БСП Нинова заяви, че лидерският въпрос вече е бил  поставен от Димитър Дъбов, от Атанас Мерджанов, от Калоян Паргов,  от част от социалистите в район „Северен“ в Пловдив на Георги Гергов, от Весела Лечева. По нейните думи това е тази група, която от четири години не е спирала по различни поводи да иска нейната оставка, дори когато левицата е имала 80 депутата в парламента.

„По принцип не обичам да коментирам вътрешнопартийни въпроси публично, това отслабва образа на БСП, но сега искам да кажа нещо. Защото тази тема не касае само БСП и мен. Тя ще има отношение към това, което ще се случва в тези и в следващите дни. Прочетох едно интервю на част от тези другари, че те настояват да не се подкрепя правенето на правителство. Забелязвам една закономерност в годините. Първо беше искането на тази група да направим голяма коалиция с ГЕРБ през 2017 г. Аз тогава остро се противопоставих и оттогава имаме спор. Второ, малко преди да избухнат протестите миналата година, предложих на Националния съвет да направим национална подписка и да започнем протести. Същите хора на Националния съвет отхвърлиха тази възможност и предложиха, мисля, че Станишев го предложи, да направим кръгла маса с ГЕРБ. Сега, когато върви вече сериозен процес на промяна и има възможност да се направи правителство, от което България има нужда, същите хора заявяват да не се подкрепя съставянето на правителство. Всичко това е закономерност в опита БСП да се употребява по някакъв начин в тези процеси“, коментира Нинова.

Нинова заяви още, че има план за оздравяване на БСП, който ще предложи утре на Националния съвет. 

„Той е и програмен, и организационен. Дори и как медийния ни и пиарски подход да бъде променен. Така че утре ще направим цялостен и обективен анализ и много конкретни предложения за действия оттук нататък“, добави тя.


 



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар