Зима

Зима
Пролет

30 август 2021 г.

Унгария сключва 15-годишен договор с руската компания "Газпром"

По новото споразумение "Газпром" ще доставя 4,5 млрд. куб. м природен газ годишно на Унгария 

 

"Унгария се договори с Русия за всички условия за нова дългосрочна сделка за доставка на газ, която да влезе в сила от 1 октомври", съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто.

Сиярто каза, че споразумението с "Газпром" е за 15 години, с възможност за промяна на закупуваните количества след десетата година.

"Ние също се договорихме за цената, която е много по -благоприятна от тази, която платихме по сделката, която Унгария подписа през 1995 г., която изтича сега", уточни министърът, без да даде точни подробности.

Той добави, че сделката ще бъде подписана до края на септември и "Газпром" ще доставя 4,5 млрд. куб. м природен газ годишно до Унгария, по два маршрута: 3,5 млрд. куб. м през Сърбия, т.е. през продължението на "Турски поток", което минава и през България, както и 1 млрд. куб. м през Австрия.

Унгария разчита на Русия за по-голямата част от вноса на природен газ. Въпреки това през последните години страната диверсифицира вноса на газ, като отвори трансгранични междусистемни връзки с повечето от съседите си и осигури доставки от Royal Dutch Shell, през пристанище за втечнен природен газ (LNG) в Хърватия.

За да получава количествата по "Турски поток", Унгария изгражда нов интерконектор на границата си със Сърбия, който ще започне да функционира от октомври.

Макар да намалява зависимостта си от вноса на руски газ, унгарският премиер Виктор Орбан, откакто пое властта през 2010 г., защитава интересите на Москва в рамките на Европейския съюз, като многократно призовава за прекратяване на икономическите санкции, наложени след анексирането на Крим през 2014 година.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар