Зима

Зима
Пролет

30 август 2021 г.

Цветомира Ненкова: Някои избират професия според парите - сигурно с тях се надяват на щастие

Някои трудно влизат в университет, други трудно го завършват, за трети трудното е в професионалната реализация

 

 

"Труден е изборът на младите хора за посоката, в която ще се развиват след завършване на училище, но в днешно време подобен избор може да се прави повече от веднъж. Имаме възможност да разширяваме знанията и уменията си непрекъснато."

Това отбеляза пред Радио София Цветомира Ненкова, експерт по подбор на кадри (HR) в Българското национално радио.

"Грешният избор на специалност не е присъда, немалко студенти се отказват в първите години на следването.

Ако някой все още се колебае за професионалното си ориентиране, добре е да се насочи към кариерен консултант – той може много да помогне с познанията и услугите си", подчерта Цветомира Ненкова. 

"Този вид специалисти имат и прилагат разнообразен инструментариум – интервюта, тестове, имат актуална и прогнозна информация за пазара на труда.

Пазарът на труда е динамичен. Има както дефицитни кадри – например инженери, така и сфери, които са се пренаситили със специалисти (юристите, например)."

По думите на експерта при подбора на бъдеща професия младите хора много често се водят не от интереси, колкото от финансовата перспектива. Но всъщност това не е нова тенденция.

"Има хора, които са щастливи от това, че изкарват повече пари, но други са щастливи от много по-различни фактори", почти философски отбеляза Цветомира Ненкова.

Някои трудно влизат в университет, други трудно го завършват, за трети трудното е в професионалната реализация

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар