Зима

Зима
Пролет

30 август 2021 г.

Корнелия Нинова: Ще направим последен опит за разумен разговор с ДБ, ИТН и ИБГНИ

Остава предложението на БСП служебният кабинет да остане редовен, но въпреки това ще се съобразят с мнението на президента Румен Радев 

 

"Ще направим последен опит за разумен разговор със смислени аргументи. Какъв ще е изходът – не знам."

Това заяви по бтв лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя потвърди, че разговорите се водят с ДБ, ИТН и ИБГНИ.

„Ние си знаем мястото – 36 депутати, трита сила. Не сме в позиция да налагаме условия. Като мандатоносител обаче сме в позиция да търсим диалог.

Спорно е дали първата седмица трябва да представиш премиер и след това той да има неограничено време за кабинет, или обратното. Конституцията не казва нищо конкретно по този въпрос. Нека първо да поговорим с останалите партии до сряда. Ако си стиснем ръцете, че имаме съгласие за кабинет, вече можем да помислим и за премиер“, обясни лидерът на социалистите.

„Или пък нека потвърдят официално, че няма да подкрепят правителство с мандата на БСП. Сядаме, казват „Не“, затваряме тази страница и продължаваме работа по актуализацията на бюджета“, добави тя.

„Ако ти кажат: „Не, няма да има правителство“, трудно се удържа мандат, при положение, че всичко е ясно. Но при връщане веднага на мандата и президентът разпусне парламентът, няма да можем да преизчислим пенсиите, да осигурим пари на МВР и на отбраната а охрана на границата, няма да има пари дори за Ремдесивир в болниците, 1000 лева за лекарите и т.н. Изборът е или да хвърлим държавата в хаос, или да държим до 10-15 септември“, посочи председателят на БСП. По думите й от повечето браншове, дори да няма редовно правителство, са помолили за корекция на мерките в помощ на бизнеса. От президентството не са молили БСП да задържат по-дълго мандата. Кога ще го върнат, зависи от сряда.

Що се отнася до предложението на експремиера Бойко Борисов социалистите за върнат мандата на „36 септември“, Корнелия Нинова обясни: „Толкова е прозрачен, толкова вече му личи личния интерес. Много е ясно какво цели г-н Борисов – да няма средства за пенсии, за работещи, за обезщетения, за има социално напрежение, за има здравна криза. Неговата цел е да се случи колапс в държавата и той да дойде да каже: „Е, нали видяхте. Като бях аз всичко беше наред. Сега тези нищо не могат. Я си ме изберете мен пак“. Но той в момента не носи отговорност за нищо, може да си говори каквото си поиска. Сега БСП носи отговорност за ситуацията в държавата. Не е пресилено“. По думите й отговорността за държавния бюджет ще носят депутатите в Народното събрание, които ще го гласуват.

Тя отказа да влезе в обяснителен режим за това какво си е говорила в телефонен разговор със Слави Трифонов. „Всички разговори, които сме водили, са били в Народното събрание – открито“, заяви тя и призова да се промени моделът на скритите договорки.

Нинова потвърди, че остава предложението на БСП служебният кабинет да остане редовен, но въпреки това ще се съобразят с мнението на президента Румен Радев.

„Изпълнението на този план зависи от две неща – от волята на президента и от съгласието на другите три партии, от които ще търсим мнозинство. Ние питахме президента, водихме разговори – така разбираме политиката. Отива се при президента открито и говорим, а не каним министри зад гърба му в офисите си“, каза Нинова.

Според нея би било добре изборите да бъдат 2 в 1.


Няма коментари:

Публикуване на коментар