Зима

Зима
Пролет

21 август 2021 г.

Моите уважения, но няма да говоря!

Уж казва същото, но всъщност казва точно обратното. Въпрос на конюнктурна любезност. Не е луд оня, който яде зелника. С писането и прилагането на законите е същата работа...  

 

Юли, 2020 година. 

Новият главен прокурор Иван Гешев уведомява тогавашния председател на Народното събрание Цвета Караянчева, че ще изпълни конституционното си задължение да представи дейността на прокуратурата по прилагането на закона пред депутатите. В преливащото от любезност писмо на прокуратурата до парламентарната шефка е изразена безусловна готовност за съдействие на законодателния орган като въплъщение на държавната власт.

„България е република с парламентарно управление и Народното събрание е най-висшият й орган, призван да осъществява народния суверенитет. Изразявам уважението си към избраните да представляват българския народ и в качеството си на главен прокурор на Република България имам честта периодично да Ви информирам за резултатите от дейността на ръководената от мен структура, на която Конституцията е възложила да следи за спазването на законността в защита правата и законните интереси на българските граждани“, написа преди една година Гешев.

В писмото беше подчертана и готовността на прокуратурата да предоставя информация по тримесечия, но... единствено в рамките на познатата ни до болка статистика - анонимна, отегчителна, безболезнена и безполезна.

С две думи - прокуратурата не отстъпва нито сантиметър от криворазбраната си независимост, останала непоклатима дори след прословутия "исторически компромис" през 2015 г., постигнат около ремонта на конституцията в частта й за съдебната власт. Максимумът, който беше постигнат, предвижда че "Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика". А в Закона за съдебната власт беше пояснено, че изслушването на тези доклади става по искане на Народното събрание или по инициатива на Главния.

Октомври, 2020 година. 

Гешев представя пред депутатите първия си парламентарен доклад като главен прокурор, но столът под краката на ГЕРБ се клати от протестния прилив. БСП, която е поначало на "ти" с главните прокурори, както е на "вие" със съдебната реформа, отказва да подкрепи доклада на прокуратурата, понеже нямало яснота какво е свършено по нейни сигнали. Нямало резултати за кюлчетата и златото от спалнята на Борисов, за къщата в Барселона, нито пък за ролята на Пеевски в погрома над КТБ.

И понеже Гешев се хвали с ударите срещу Божков, Бобокови и телефонните измамници, уверявайки че "никога след 89-та година прокуратурата не е работила толкова добре", първо го питат защо прилага закона избирателно, а после приемат доклада му само... с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Според медиите, подобно изслушване на главния прокурор дотогава не е имало. По една единствена причина - откакто тримата големи в съдебната власт се явяват на "парламентарно прослушване", процедурата е само една - четене на глас и ръкопляскане! А задаването на неудобните въпроси е оставено на медиите.

Сегашният парламент обаче не е толкова удобен за докладване. И затова Гешев предлага собствен прочит на конституционно му задължение: "Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт. Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на конституцията и законите на страната!"

Уж казва същото, но всъщност казва точно обратното. Въпрос на конюнктурна любезност. И е парадоксално прав, защото не е луд оня, който яде зелника. С писането и прилагането на законите е същата работа. 


 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар