Зима

Зима
Пролет

5 август 2021 г.

Доц. Наталия Киселова: Петър Илиев няма място във властта, заплашва ме със съд

"Целта ми не е да се съдим, искам такъв човек да няма място в едно правителство."
 

Преди седмица се разбра, че номинираният за вътрешен министър Петър Илиев се свързва със случай на неправомерно копиране от чужд научен труд. 

Въпреки скандала, той бе представен като кандидат за министър в кабинета на „Има такъв народ“ от Пламен Николов. Става въпрос за книгата на Илиев на тема „Компетенцията на Народното събрание“, в която на различни места има дословно преписани пасажи от доктората на преподавателя в Софийския университет Наталия Киселова „Парламентарен контрол“.

Книгата на Илиев е защитена със суперлативи от научните му ръководители и научното жури с председател проф. Георги Близнашки, като му е признат научен принос. Потърсихме доц. Киселова с няколко въпроса. Беше очевидно, че на нея не й се говореше повече по темата за плагиатството. По-късно стана ясно защо. По повод последното включване на Илиев в кабинета на ИТН доц. Киселова иронично коментира: „Очаквах да го предложат пак за министър на правосъдието, за да е пълна провокацията.“

– Г-жо Kиселова, Петър Илиев бе предложен за вътрешен министър, преди това дори за премиер, поне името му е било обсъждано за този пост. В тази, според мнозина съвсем ясна и доказана история за грубо присвояване на части от  чужд труд, каква е позицията на колегите ви юристи?

– Следващата седмица ръководителят на катедрата и деканът ще бъдат на работа, ще говоря с тях и каквото – такова. Всичко друго са приказки.

– През 2012г. за своя труд „Компетенцията на Народното събрание“ той получава научна степен, а през 2015г. издава и книгата си. Не беше ли ясно още тогава, че е преписвал?

– Беше ясно, но за да не стават скандали… Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът.  А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата. Това е отговорът.

– Не е ли нормално да си загуби мястото?

– Е, нормално е, но когато той има здрав гръб, така става. И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието.

– Вие кога разбрахте за плагиатството?

– Още тогава знаех. И сега казват – ами като е разбрала, да го е съдила още тогава.

– Защо наистина не го съдихте, когато разбрахте?

– А когато сте в един колектив и този колектив ви притисне… Какво правиш, когато нямаш съюзници?

– Да, искали са да остане вътрешен скандал и е останал такъв дълго време, можел е и завинаги. Но този човек се готвеше да управлява цяла държава. И какво следва сега?

– Променили са се правилата, по които работи Етичната комисия в университета, така че преди да се обърна към нея, ще говоря с декана и с ръководителя на катедрата. Защото това е репутационна щета за Юридическия факултет.

– Петър Илиев свърза ли се с вас?

– Не. Той ме заплашва през медиите, че ще ме съди и какво ли не.

– Може би за вас ще е добре да се стигне до съд, така ще стане съвсем ясно.

– Целта ми не е да се съдим, искам такъв човек да няма място в едно правителство.

– Ами все пак се оказва, че има място, и то след такъв скандал.

– Ама не е премиер все пак. Вие, медиите, дигнахте достатъчно шум за това, така че има време, не е ясно още.

– Сега имате ли съюзници?

– Сега съюзниците сте вие, медиите.

– Обади ли ви се някой от партия „Има такъв народ“ да се поинтересува какво мисли суверенът, в случая вие, по казуса с техния човек?

– В интерес на истината, единствен ми звъня човек от БСП, когото познавах отпреди, за да ме пита дали е вярно. Да, вярно е, и какво от това? От „Има такъв народ“ никой не ме е търсил.

– Много е любопитно изчезването на книгата на Петър Илиев от книжарниците. Една адвокатска група в мрежата с триста зора успяла да се добере до един екземпляр и направила сравнението. Чиста проба копиране на текст. Но изчезването си е мистерия.

–  Не, не е мистерия, той я е изтеглил преди месец.

– Значи преди скандала?

– Да, той е подозирал, че може да се стигне до това.

– Как ще действа Етичната комисия, ако правителството мине и той вече е избран за министър?

– Ще го извикат в комисията, защото той е и преподавател, и ще го разпита. Всеки има право на защита.

Доц. Наталия Киселова

 

Интервю на Рени Нешкова, Anteni.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар