Зима

Зима
Пролет

27 август 2021 г.

Александър Симов: Третите избори ще са руска рулетка

"Има време за здрав разум, не може да се живее безкрайно в лудост и схеми, и в политически маневри." 

 

"Пред нас стои тежката задача да съставим правителство. Трети, последен опит за мандат и на нас се пада голямата задача да се опитаме да съставим работещ кабинет. Партиите на промяната се разпаднаха. БСП трябва да изгради наново разрушените мостове."

Това заяви депутатът от БСП Александър Симов пред БТВ. Така той коментира връчването тази сутрин на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на социалистическата партия.

"Без работещ парламент служебното правителство не може да управлява. Така че не вярвам президентът да иска да продължи мандата на служебното правителство. Логично беше третият мандат да дойде при нас, не става дума за джентълменска постъпка. Ние сме третата политическа сила, която има голям шанс да състави правителство", смята Симов.

По думите му е имало постигнат консенсус между партиите, затова има шанс да се постигне съгласие.

"Надявам се да се стигне до нормален диалог. Едва ли трети избори ще ни помогнат. Това ще е повторен провал на парламентаризма. Поставяме интересите на България на първо място или партийните сметки. Не е проблем дори да се предложи участие в кабинета на останалите политически субекти. Очевидно голяма част от българския народ не искат нови избори. Третите избори са като руска рулетка. Конфигурацията няма да се промени съществено. БСП винаги е оцелявала, аз нямам притеснения за нея", подчерта левият депутат.

"Търси се съгласие по конкретни теми, а не се прави компромис", подчерта Симов.

„Гласуването на бюджета показа, че мнозинство може да има, когато трябва да се свърши конкретна работа. Нашата задача е да видим възможно ли е да се случи това“, каза още Симов.

На въпрос дали БСП би поканила министри от служебния кабинет в своето проектоправителство, Симов изреди имената на Янаки Стоилов, Бойко Рашков, Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, като фигури, които той лично би поканил.

„Петков и Василев имат потенциал за бъдещи партийни лидери, „Демократична България“ са поставени под голяма заплаха“, каза Симов.

„Още е рано да говорим кой ще е отговорен, ако не съставим кабинет. Има време за здрав разум, не може да се живее безкрайно в лудост и схеми, и в политически маневри. Трябва да се създаде управление, което да посрещне предизвикателствата“, смята Симов.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар