Зима

Зима
Пролет

20 август 2021 г.

Владимир Путин: Г-жа Меркел винаги ще бъде желан гост в Русия и след като вече не е канцлер

"Германия остава един от основните търговски и икономически партньори на Русия в Европа и света." 

 

Владимир Путин спази традицията си при всяка своя среща с Ангела Меркел да й подарява букет рози. 

Канцлерът на Германия е на посещение в Москва.

Руският президент я посрещна в Кремъл с цветя - рози в пастелни тонове. И с широка усмивка.

"Диалогът с Русия трябва да се поддържа въпреки разногласията, които съществуват с Москва", заяви федералният канцлер Меркел след пристигането си в руската столица.

"Германия остава един от основните търговски и икономически партньори на Русия в Европа и света", заяви от своя страна руският президент.

След продължилата почти три часа среща в Кремъл между руския президент и германския канцлер те дадоха съвместна пресконференция.

На нея Путин каза, че Меркел винаги ще бъде желан гост в Русия и след като вече не е канцлер. По думите му преговорите са преминали "по традиция в конструктивна и делова обстановка", като са били обсъдени двустранните отношения и са били разменени мнения по широк кръг проблеми.

В отговор на въпрос руският президент каза, че не може да дава оценки на работата на Меркел като канцлер на Германия, защото това трябва да прави само немският народ. Все пак Путин, който от 21 години управлява Русия, похвали като "един от най-авторитетните европейски и световни лидери" Меркел, която по думите му "уверено ръководи" от 16 години една от водещите страни в Европа.

Путин за Навални: Русия изчерпа своя лимит на революции

През миналия век Русия "изчерпа своя лимит на революции" и властите се стремят да правят всичко по силите си страната да бъде стабилна и прогнозируема, каза руският президент. Той добави, че "всички руски граждани имат право да изразяват своето лично мнение по политически въпроси, да създават политически организации и да участват в избори на всички равнища, но е необходимо да го правят в рамките на действащия закон и конституция".

Меркел нарече "неприемлива" присъдата срещу критика на Кремъл Алексей Навални и предложи той да бъде освободен. По думите й тази присъда е произнесена "въз основа на решение на съд, което е било окачествено като произволно и несъразмерно от Европейския съд за правата на човека. "За нас това е неприемливо и аз изразих това становище и поисках освобождаване на Алексей Навални и подчертах, че ние ще следим този въпрос", каза канцлерът на Германия.

Преди това Путин бе заявил в отговор на въпрос на репортер, че Навални е осъден не за политическата си дейност, а за "криминални правонарушения спрямо чуждестранни партньори". "Никой не бива да се прикрива с политическа дейност, за да осъществява бизнес проекти, още повече чрез нарушения на закона", поясни той.

Афганистан

Руският президент Владимир Путин призова световната общност да предотврати "разпадането" на Афганистан и предупреди за опасността, терористи да намерят прикритие в съседните страни, представяйки се за бежанци.

"Талибаните контролират на практика цялата територия на Афганистан, това е реалността и отправната точка за следващите ни действия", заяви Владимир Путин

Той призова да спре политиката за налагане на държавите на чужди ценности, без да се отчитат техните исторически, национални и религиозни особености.

"Светът не трябва да допусне рухването на Афганистан, както и нови опити за налагането на "външни ценности" на разкъсаната от конфликта страна", допълни още Путин, който смята, че координацията на действията на международната общност в Афганистан трябва да се поемат от Съвета за сигурност на ООН.

Военната операция на САЩ в Афганистан не може да бъде наречена успешна, каза Путин, но добави, че сега не е време "да се тъпче на едно място" и да се говори за случилото се като за някакъв провал. 

"Русия, САЩ и европейските им партньори трябва да обединят усилията си, за да подкрепят афганистанския народ, за да се нормализира ситуацията там и се установят добросъседски отношения с тази страна", заяви руският лидер, цитиран от Dir.bg.

За Северен поток -2 и транзитът на газ през Украйна

Очаквано, Меркел защити газопровода "Северен поток 2" като го определи като икономически проект, а Путин съобщи, че  само 15 километра до завършването му.

Киев, където Меркел ще бъде в неделя, се опасява от сериозни икономически загуби след отпадане на приходите за транзит на руски газ към Европа.

"Русия планира да изпълни изцяло задълженията за транзита на газ през Украйна", каза Путин на пресконференцията.

Той добави, че Москва е готова да удължи споразумението за транзита с Украйна и след 2024 година, но е нужно да бъдат изяснени повече подробности.

"Германия чувства отговорността си за това Украйна да запази ролята си на транзитна страна за руския газ и след 2024 година, когато изтича действащият договор", заяви Меркел.

Тя напомни, че в Германия през 2019 година е била създадена длъжността специален представител по въпросите на газовия транзит през Украйна.

"Пълномощията му бяха удължени, за да се подчертае, че е възможно и необходимо да се удължи транзита на газ през Украйна и след 2024 година. Чувстваме отговорността си за това", каза още Меркел.

Според канцлера на Германия "Северен поток-2" не е руско-германски проект, а общоевропейски. Меркел добави, че е говорила с руските лидери, включително и за постигнатите със САЩ договорености по темата.

По международните теми Путин каза, че двете страни са изразили надежда, че след президентските избори в Иран и съставянето на ново правителство ще продължат усилията за възраждане на ядрената сделка с Техеран.

Меркел потвърди, че т.нар. Нормандска четворка е единственият политически формат за намиране на изход от кризата в Източна Украйна и се обяви за активизирането му.


Няма коментари:

Публикуване на коментар