Зима

Зима
Пролет

20 август 2021 г.

Най-големият риск е предизборният популизъм

Ако някой политик се размечтае твърде много, цената обикновено се измерва във финансова нестабилност на държавата... 

 

По-висока еднократна помощ за раждане на второ и трето дете, по-голям размер на обезщетението за втората година от майчинството, премахване на таксите в детските градини, преизчисляване на пенсиите, данъчни преференции за родители.

Всички тези предложения звучат повече от добре, нали? И те са само част от идеите за промяна в различни закони, внесени основно от БСП и "Изправи се...", които, ако бъдат приети, ще струват на данъкоплатците допълнително около 3.7 млрд. лв. догодина.

Предвид очертаващия се кратък мандат на този парламент шансът да бъдат разгледани клонеше към нула. До тази седмица. Когато стана ясно, че все пак актуализацията на бюджета, която предлага служебният кабинет, ще бъде гласувана, а депутатите от почти всички формации имат свои идеи как да подобрят плана на финансовия министър. 

Ако наистина се върви към нови избори обаче, каквито засега са настроенията, то в основния риск за държавата ще се превърне не липсата на актуализация, а наличието на такава.

Защото, нека бъдем честни, колкото и да звучат добре идеите за увеличение на пенсии, социални плащания и помощи за бизнеса, те ще бъдат разисквани в един силно фрагментиран предизборен парламент. В който популисткото говорене лесно може да стане норма: при липсата на редовно избран кабинет не е ясно кой ще носи отговорност след това. Защото веднъж направена, промяната в размера на пенсиите ще бъде премахната трудно, а ще има дългосрочен ефект върху финансовата политика на държавата. Все пак става дума за допълнителни разходи между 1.7 и 2.4 млрд. лв. годишно. 

А и в системи като пенсионната няма как да се случат чудеса изведнъж и всички да останат доволни. И ако някой политик се размечтае твърде много, цената обикновено се измерва във финансова нестабилност на държавата.


 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар