Зима

Зима
Пролет

10 август 2021 г.

Владо Береану: Имам чувството, че е дошъл моментът за политически проект на президента Румен Радев

"Политическата криза е много сериозна. За мен единственото решение е създаване на някакъв фронт за спасение на България."

 

Това коментира пред Фрог Нюз журналистът Владимир Береану.

- Как ще коментирате решението на „Има такъв народ“ да не предлагат кабинета си за гласуване?

- След реакцията на всички останали партии нещата са ясни. Решението на Слави Трифонов и „Има такъв народ“ е правилно, защото има опасност, ако го подложат на гласуване, ГЕРБ и ДПС да им гласува правителството. Това ще е пълен провал. Подобен ход от страна на тези двама играчи, които в момента са в тотална немилост, хич няма да ме изненада - просто, за да разбъркат колкото се може нещата.

- Защо стигнахме до тук?

- Проблемът на цялата ситуация е, че служебното правителство вдигна много високо летвата – хем по популярност, хем по обем свършена работа. За толкова кратко време направиха изключително много съдържателни неща. Това показа, че България може да се управлява съвсем не чак толкова сложно. Бившата идея - „Аз решавам“, „Аз правя“, „Аз управлявам най-добре“ - се разпадна тотално. Хората, които Румен Радев майсторски събра, просто доказаха, че могат да работят всеки в своята област и да вършат работа, която да дава резултати, независимо от ужасните нападки, на които са поставени непрекъснато от всички страни. Те свършиха много повече работа, отколкото свърши Борисов за 15 години.

- Какво следва от тук нататък?

- Според мен е ясно, че ще ходим на нови избори. Политическата криза е много сериозна. За мен единственото решение е създаване на някакъв фронт за спасение на България. Това означава евентуално обединение на едни партии, които така и така действат горе-долу по един и същ начин. Имам предвид „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“. ДБ са двама лидери, ИСБГНИ са едни трима души, които са движещата сила. Хората, които участват в организацията на тези партии, са много малко. Би трябвало да се обединят без особени усложнения и то не в името на някаква много сложна и задълбочена идея, а в няколко насоки – разграждане на корупционния модел в България и действия за нормализация на самото управление, тоест влизането на здрав разум. Трябва да се намали и броят партии, които участват в изборите. За съжаление това правителство, което предложи Слави Трифонов, беше една сбирщина, която не обещаваше на никой да тръгне по правилния път. Можеше да се окаже, че всъщност е много работещо, тези хора са на място и са много умни, но така, както бяха предложени и се постави въпросът – никой не ги познава. Изключено опасно е да дадеш управлението на едни хора, които реално си нямат представа какво ще правят.

- Слави получаваше сигнали от много места за това, но не се вслуша в тях.

- Ами това си е Слави Трифонов. Познавам го от много години. Той е такъв човек – опак, със силно мнение. Но в политиката силното мнение не винаги е някакъв плюс. Трябва все пак да имаш малко възможност да лавираш и да слушаш други хора за едно по-общо благо. Някак имаше и една последователност. Загубиха се някои от чертите защо го правят цялото това нещо. Приоритетите, които изяви Слави не съответстват на желанията на гласоподавателите за една радикална промяна. Не е ясно точно какви са целите на това правителство. Не бяха поставени ясно и това е проблемът.

- Как може да бъде разплетен този възел?

- Единственото ни решение в момента е създаване на фронт на спасение. Имам чувството, че е дошъл моментът за политически проект на президента Румен Радев. Това е чисто лично мнение. В момента ние имаме един човек, който има най-високо доверие в тая държава. Нито Мая Манолова, нито Хаджигенов, нито този, нито онзи – това очевидно е Румен Радев. На него се случи така, че хората му вярват, защото е бил последователен от началото до края. Едва ли ще стане обаче толкова бързо да се изкара политически проект на президента. Той би могъл да се появи под формата на обединение на някакви партии. При евентуално формиране на такова нещо, посоката ще се измести страшно в подкрепа на подобен проект от страна на избирателите. Може да се получи интересна ситуация, но нямам представа дали е възможно да се организира толкова бързо това нещо. 

Някой ще каже, че така цялата власт ще бъде на президента, но имаме такъв пример в Румъния. Президентът Бъсеску беше и шеф на партията, която спечели и парламентарните избори. По време на неговото управление управляваше неговата партия. Тогава се случиха основните положителни промени в Румъния. Ние в момента имаме проблем, че нямаме политически лидери. Бойко Борисов е ясно, че вече не е такъв. Слави не е политически лидер. И двамата от „Демократична България“ не са мощни политически лидери. В момента имаме един-единствен лидер, а той е в ситуация, когато изпълнява функция без никаква власт. Това е пълен абсурд. В тупик сме. 

Малко разум би трябвало да ни влезе в главата. Хората, които в момента са на политическата сцена трябва малко да си глътнат егото и да се опитат да направят нещо, което евентуално да даде някакъв резултат. А че имаме възможност тази държава да се управлява нормално, го доказа служебното правителство. Основното, което трябва да остане като движещо, е премахването на корупцията. Събираме ли пари, както сега, и харчим ли ги нормално, проблемите наистина ще са минимални за една държава със 6 млн. души. Но не трябва да предлагаме такива хора като Петър Илиев. Аз му гледах интервюто – съжалявам, но този човек, ако наистина бъде поставен на такава властова позиция, според мен е опасен. Имахме един самохвалко и самовлюбен преди него, но онзи поне осъзнаваше, че е прост. Илиев не смята себе си за прост и това го прави по-опасен, отколкото оня.

- Хваща ли се „Има такъв народ“ като удавник за сламка за президента със заявката, че ще го подкрепят на предстоящите президентски избори?

- Не, те решиха един проблем, който съществуваше за президентските избори. Много социолози твърдяха, че всяка партия ще си изкара по един кандидат-президент и кампанията ще стане по-сложна. Слави Трифонов просто каза, че няма да вади кандидат за президент. Румен Радев наистина ще получи максимална подкрепа, изключвайки ГЕРБ и ДПС, но какъвто и кандидат да изкарат, той няма да има никакво значение.

- Как ще коментирате идеите служебното правителство да стане редовно?

- В момента нещата у нас са много лабилни. Просто не мога да повярвам, че с третия мандат някой ще предложи служебното правителство, както твърдят от БСП. Това едва ли ще се случи, защото засега всички партии дърпат всеки към себе си. Това им е играта.

- Какъв е изходът от създалата се политическа криза?

- Имаме прекалено много партии с различни интереси и някакси трябва да се редуцират. Даже не става въпрос за ляво-дясно, защото в нашата политика лявото и дясното отдавна отидоха на кино. Общо взето сме опрели до фронт за национално спасение, който да възвърне нормалността. Сега този парламент би трябвало поне да гласува актуализация на бюджета, защото иначе ще изпаднем в много тежка ситуация. Дано имат достатъчно акъл поне това да направят. Дълбоко призовавам политиците малко да помислят и за доброто на страната. Това със здравната криза – тя ще си върви. Няма да е толкова страшно. Основният ни проблем е, че пари имаме, но няма как да ги харчим. Това ще доведе до много сериозен проблем. 

Изходът от политическата криза е обединение на няколкото реални политически сили, които съществуват. Не би трябвало да е много трудно. Сега на тия избори ще се намесят и всички онези разни националисти, патриоти и всякакви други. Засега те са тотално аут, но в такива ситуации избирателят ще се чуди какво да прави.


 Интервю на Веселка Иванова, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар