Зима

Зима
Пролет

10 август 2021 г.

Александър Симов: БСП предлага партиите на промяната да се разберат при президента преди третия мандат

"Третият мандат ще е истинският тест коя партия мисли за българите и кои партии разсъждават само за собствените си интереси и тънки сметки." 

 

"БСП предлага партиите на промяната да се съберат преди третия мандат под егидата на президента и публично да си кажат какви компромиси биха направили и какви - не."

Тази идея лансира депутатът Александър Симов пред Dir.bg. По думите му именно третият мандат ще е истинският тест за това коя партия мисли за хората и коя - само за своя партиен интерес.

"Големият въпрос е, че преди да се връчи третият мандат, трябва да седнат партиите, които искат промяна, под егидата на президента, да поговорят честно в състояние ли са да пренебрегнат собствените си мании в името на това да бъдат гласувани важни решения за българския народ. Нещо като кръгла маса при президента и там всяка партия да декларира какъв компромис е готова да направи", коментира Александър Симов.

Депутатът от БСП се аргументира, че избирателите трябва да са наясно преди да се стигне евентуално до трети избори коя партия какви позиции е защитавала.

Той нарече "политически цинизъм, а не мисъл за хората" нежеланието на ДБ и ИТН да подкрепи трети мандат, ако той бъде връчен на социалистическата партия.

Симов обясни, че депутатите от парламентарната група на "БСП за България" по-рано днес са взели решение да гласуват "въздържал се" в пленарната зала, но вече очевидно такова няма да се състои. В коментар на оттеглянето на проектокабинета и депозирания отвод на кандидата за премиер Пламен Николов, Симов заяви, че е право на ИТН да прави, каквото си иска с първия мандат, но без да създава "конституционни парадокси". "Още повече, че не те внасят мандата, за да го оттеглят", добави той.

"В по-общ смисъл провалът на първия мандат показва как в България политическият диалог отново беше прекъснат, беше разрушен и това е много лош знак. Защото ние през цялото се опитвахме да кажем на всички останали, че интересите на българските граждани са по-важни от парламентарните аритметики и политическото его. И заради това - третият мандат ще е истинският тест коя партия мисли за българите и кои партии разсъждават само за собствените си вътрешнопартийни интереси и тънки сметки", категоричен беше Симов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар