Зима

Зима
Пролет

14 август 2021 г.

Имало едно време едно време

Времето се промени, а държавата - не. Остава много малко време тя да се адаптира към новия климат, иначе щетите от него ще бъдат сериозни... 

 

Всички хора в България последните седмици имат нещо много общо помежду си - топло им е. 

Горещата вълна захлупи цяла Южна Европа и доведе до най-високата температура, измервана някога на континента - 48.8 градуса в Сицилия. В Гърция и Турция горски пожари са обхванали рекордни площи.

Преди време горещите вълни бяха редки явления. Сега те се случват все по-често и продължават все по-дълго. И не е само това.

Екстремното време - бури, наводнения, суши и пр., започват да се превръщат от изключение във всекидневие. Тази седмица климатичният панел към ООН - група учени, събрани от глобалната организация, за да наблюдават промените, публикува доклад, в който се твърди, че случващото се е сериозно и необратимо.

На теория този процес може да бъде забавен, ако има сериозни и масови реакции от хората и правителствата по целия свят. Тези усилия са достойни за уважение и трябва да продължат, но през това време България трябва да прави друго.

Независимо колко зелени сделки и парижки споразумения се подпишат климатът се променя и ще продължи да се променя. Това изисква реакция в няколко посоки. Умните държави трябва да се подготвят как по-добре да функционират в новата обстановка. Тази година ни показа колко е важно да изградим капацитет за гасене на горски пожари и да подготвим градовете за горещи вълни. Миналата ни направи демо версия на проблемите от засушаването. Преди това видяхме опасностите от наводненията.

Нито един от тези уроци обаче не беше научен. Не беше подобрен капацитетът за управление на водите, засега не се прави нищо конкретно и за пожарите.

Накратко, времето се промени, а държавата - не. Остава много малко време тя да се адаптира към новия климат, иначе щетите от него ще бъдат сериозни.

 

Capital.bg

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар