Зима

Зима
Пролет

4 септември 2021 г.

Владимир Путин: Русия не е заинтересована от дезинтеграцията на Афганистан

"Колкото по-бързо талибаните се присъединят към семейството на цивилизованите народи, толкова по-лесно ще бъде да се общува с тях."

 

 

"Идването на талибаните на власт е реалност и Русия няма интерес от дезинтеграцията на Афганистан."

Това заяви руският президент Владимир Путин пред участниците в пленарната сесия на Източния икономическия форум във Владивосток.

Според президента Путин в политиката си спрямо Афганистан трябва да се ръководим от реалностите, а те са такива, че талибаните контролират почти цялата територия на страната.

"Русия не е заинтересована от дезинтеграцията на Афганистан. Ако това стане, няма да има с кого да се говори. Колкото по-бързо талибаните се присъединят към семейството на цивилизованите народи, толкова по-лесно ще бъде да се общува с тях и да им се оказва влияние по някакъв начин."

Путин определи като "катастрофа" събитията, които се разгърнаха в Афганистан след изтеглянето на западните войски. Той също така посочи, че демокрацията не може да бъде наложена със сила, а тя идва "естествено“ при хората, които се нуждаят от нея.

Руският президент отбеляза, че Организацията на обединените нации и нейния Съвет за сигурност са органите, отговорни за опазването на глобалния ред, подчертавайки значението на съвместните усилия на световните сили за допринасяне за легализирането на политическите сили, управляващи в момента Афганистан и добави, че Москва не се интересува от участие в разпадането на Афганистан.

"В Русия групировката на талибаните е обявена за терористична организация и е забранена със закон. Въпросът с международната легитимност на талибаните трябва да бъде решен от Съвета за сигурност на ООН", заяви от своя страна президентът на Казахстан Касим Жомарт Токаев.

"Като реалисти твърдим, че талибаните ще останат на власт дълго време. Традиционно търгуваме с Афганистан. Това също е фактор, който ще определя нашето отношение към новия режим", добави Токаев.

Владимир Путин и Касим Токаев
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар