Зима

Зима
Пролет

19 септември 2021 г.

Теодосий Теодосиев: Една година онлайн обучение забавя с пет години развитието на България

"Трагедията е, че много широко се разтвори ножицата между най-ниското и най-високото ниво, и докато елитарното обучение у нас е на космическо ниво, то масовото училище е безпределно зле." 

 

"Годините на дистанционно обучение са безвъзвратно пропуснати и всяка от тях забавя с поне 5 години развитието на България. Живият контакт е незаменим и липсата му води до дефицити както в обучението, така и във възпитанието."

Това мнението изрази в предаването „Реактивно“ на Дарик радио учителят Теодосий Теодосиев.

"Трагедията на България е, че много широко се разтвори ножицата между най-ниското и най-високото ниво, и докато елитарното обучение у нас е на космическо ниво, то масовото училище е безпределно зле", каза още той.

"Това масовото ниво, от него зависи всъщност качеството на живот на всички ни. Защото не може да има високо качество на живот в кръга на некачествени хора. Там е трагедията", коментира Теодосий Теодосиев.

Легендарният физик и преподавател подчерта, че най-важното в България е производството на качествени хора, защото цивилизациите на качеството печелят в цивилизационното състезание. 

"У нас има деца на световно ниво, които печелят медали от международни олимпиади, но масовото училище е онова, от което излизат гласоподавателите на изборите, както и много от хората в управлението", коментира той.

"Училището се прави с качествени учители, които си обичат работата и качествени учители, идващи от качествени родители. У нас тази верига е накъсана на много места и никой не смее да направи истинската реформа", каза още учителят Тео и даде пример с Нидерландия.

"В тази държава, която произвежда висококачествени хора, нито един учител няма договор за цял живот. Всички имат договори за по една година. На края на всяка година може да дойде някой мой конкурент, правят конкурси и който е по-добрия оцелява", обясни той.

Според него качеството на обучението в България ще се повиши, ако се въведат германските образователни стандарти. Те се основават на честното оценяване, а то се постига като нито един учител не изпитва собствените си ученици. 

"Парите трябва да следват резултата, а не ученика", категоричен е Теодосий Теодосиев.

"При нас имаме най-хлабавото училище и най-жалката дисциплина в цяла Европа и най-жалката икономика. Явно има някаква връзка между двете явления. Резултатите се дължат на дисциплината в училище", каза той и добави, че няма как тази дисциплина после да не се пренесе в пленарната зала на Народното събрание.

"Няма елементарна култура на диалог, тези хора нещо не им достига не в образованието, а във възпитанието. И това е трагедията на България", добави учителят Тео.

Според него годините на дистанционно обучение са безвъзвратно загубени и всяка от тях забавя с поне 5 години влизането на България в Клуба на богатите. По думите му истинска реформа означава железен ред и дисциплина в училищата, а това не става чрез интернет.

"Не може да се получи възпитание по интернет. Няма как да стане. То когато учителят е до него в училище пак не работи, пък какво остава, когато е някъде на дистанция и стои в кухнята, където му мирише на вряща гозба... да се занимава с нещо, което е свещенодействие. Училището създава своята настройка - живият контакт е незаменим", каза още учителя

"Много се надявам да не се наложи дистанционно обучение, защото то е мъка - мъка за учениците, мъка за родителите, мъка за учителите", добави той.

"Обучението е ефективно, когато се осъществява в щастлив колектив, защото положителните емоции и общуването допринасят за по-лесното усвояване на знанията", смята още Теодосий Теодосиев. 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар