Зима

Зима
Пролет

18 септември 2021 г.

Промените в НСО: Надежда всяка тука оставете!

А суетнята около темата ражда тежкото подозрение, че цялата реформаторска пара нарочно е била насочена към свирката...

 

 

В началото на прощалната седмица на 46-ото Народно събрание, парламентарната група на "Има такъв народ" разкри цялото безсмислие на съществуването му. 

След като депутатите на Слави предложиха, подготвиха и внесоха през август проектозакон за изменение и допълнение на Закона за НСО, в понеделник (13 септември), групата саботира извънредното заседание на Комисията за контрол на службите за сигурност и провали второто четене и гласуване на промените в закона. Тоест - държавната охрана на главния прокурор Иван Гешев, бившия премиер Бойко Борисов и бившия шеф на парламента Цвета Караянчева.

Извънредното заседание на комисията беше очаквано, а вносителят на проектозакона от ИТН - председателят на Народното събрание Ива Митева, подгря очакването, участвайки в честването на 142-годишнината на службата за охрана. Митева присъства на празничния водосвет, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“, положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си, след което дръпна съдържателно слово.


"Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с чест и достойнство трябва и изпълнявате своите задължения", заяви Митева.

Така и стана. На следващия ден НСО се оказа равноотдалечена от всички депутати, особено от тези на ИТН, които не се явиха, провалиха извънредното заседание и "разстреляха публично" бойките намерения на Слави да изчегърта наследството на Борисов и в НСО.

Всъщност, над вратата на залата, където трябваше да се проведе извънредното заседание на Комисията за контрол на служите за сигурност, много щеше да отива надписът от предверието на Дантевия ад "Надежда всяка тука оставете..." Защото наистина нямаше никаква надежда заявените вече намерения на ИТН за ремонт на Закона за НСО да бъдат приети и на второ четене.

Тоталната безнадеждност буквално преливаше от добре описаните парламентарни процедури за приемането на един нормативен акт. Като се започне от изискването законопроектът и докладът на водещата комисия да се предоставят на народните представители не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието, и се приключи с разпоредбата за 7-дневния срок, в който депутатите могат да правят предложения за изменения и допълнения във вече приетия на първо четене законопроект. Дори разрешеното от процедурата скъсяване на срока - до три дни, да беше влязло в употреба, пак нищо нямаше да се случи. Просто законопроектът за ремонт на НСО явно е бил отписан още при самото му раждане.

А суетнята около темата ражда тежкото подозрение, че цялата реформаторска пара нарочно е била насочена към свирката...

Аналогичен беше и резултатът от дейността на Временната комисия за полицейско насилие, която успя да запише в доклада си, че иска отстраняване на началника на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев - заради унищоженото видео от камерите  на Министерския съвет, заснели полицейското насилие по време на Великото народно въстание през септември 2020 година. Комисията записа искането и остави доклада за поколенията, да си блъскат главите над въпроса "И какво от това?"

Комисията на Николай Хаджигенов също се изправи пред известния надпис на Дантевия ад, защото президентът обяви, че в четвъртък (16 септември) краткият живот на 46-ото Народно събрание приключва.

А пред кончината не вървят ни препоръки за законодателни промени, ни искания, ни нищо...

И така - Временната комисия за полицейското насилие успя само да разлае кучетата, оповестявайки как по време на протестите са били подслушвани 934 души, а полицейското насилие е било прикрито с любезното съдействие на шефа на НСО Емил Тонев. Нищо особено не сполетя и прокурор Вероника Трифонова - тя излъга за липсата на доказателства за насилието, след което стана служител на Лаура Кьовеши в Службата на Европейския главен прокурор.

Единственият видим - да прощават от ГЕРБ! - резултат от присъствието на т. нар. партии на протеста в 46-ото Народно събрание бе отбиването на брадясалото сукалче Бюро по защита от нянката на държавното обвинение. Както е известно, кърмата му струваше по 10 милиона на година, макар ползата от съществуването му да не струваше и пет пари. За ползата на държавата и обществото става въпрос, инак другата файда - от обслужването на главния прокурор Иван Гешев - си е повече от драгоценна.

Връщането на Бюрото по защита в Министерството на правосъдието бе подкрепено от всички партии - без ГЕРБ и ДПС, разбира се. Промяната бе гласувана на второ четене в последния работен ден на 46-ото НС, при това с аплодисменти.

Аплаузите, каквито досега не бяха чувани в залата, обикновено озвучавана от крясъци, обиди и дюдюкания, отключи творческия  потенциал на депутата  Хамид Хамид от ДПС, който предложи няколко варианта за наименования на току-що приетия текст. Според него законът трябва да бъде наречен "Закон за осветяване на някои защитени колеги", което си личало от мотивите и изказванията във връзка с този проект.

"Законът е за определени олигарси, които се укриват от българското правосъдие, като целта е тези свидетели да бъдат осветени, за да не бъдат отстреляни!", заяви от парламентарната трибуна Хамид Хамид.

Второто, малко по-ясно мотивирано предложение на депутата от ДПС бе заглавието да се промени на "Закон за бегълците". 

В крайна сметка, Бюрото бе върнато в Министерство на правосъдието, а гласувалите "За" народни представители имаха повод да се почерпят за единствената добре свършена работа. И за разпускането - най-после! - на 46-ото Обикновено Народно събрание...

 

Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар