Зима

Зима
Пролет

4 септември 2021 г.

Еуфория и смут от неродения проект на Петков и Василев

Ако двамата служебни министри инвестират правилно натрупания политически капитал, може да има нов шанс за реформистко управление


 

"Мисията на Harvard Business School е да образова лидерите, които оставят траен отпечатък", пише в правилника на университета, който Кирил Петков и Асен Василев са завършили. 

През последните седмици пред двамата министри в служебното правителство се отвори възможност да изпълнят тази "заръка", като скочат в дълбоките и коварни води на политиката. В зависимост от решението им техните действия могат да доведат до сериозна промяна в подреждането на партиите през ноември. А също и до развързване на сегашния политически възел и възможност за съставяне на ефективно и реформистко правителство.

Тази възможност обаче не е гарантирана. Кирил Петков и Асен Василев в момента са изправени пред няколко избора в много необичайна при това ситуация. Провалът на опитите в два парламента да се излъчи редовен кабинет концентрира за кратко време върху тях надеждите на много хора. Само за пет месеца в служебния те натрупаха огромен политически капитал. Той обаче няма да е завинаги техен. Политическата среда в момента е изключително волатилна и подкрепата, която сега генерират, след няколко месеца може да е на други нива. В същото време върху двамата популярни министри пада и голяма отговорност - ако изиграят картите си правилно, може да променят съществено ситуацията след изборите. В другия случай следващият парламент може да възпроизведе стагнацията, в която постигането на реално работещо мнозинство и съответно правителство се увенча на два пъти с провал.

Важните решения, които Петков и Василев трябва да вземат в близките дни, са две:

- Дали да се включат в политиката сега или на по-следващите избори, когато и да са те

- Дали да се явят самостоятелно или в някакъв вид коалиция, за която към момента най-вероятни партньори изглеждат "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Засега двамата почти потвърждават публично за амбициите си да влязат в политиката, но отказват повече разяснения с аргумента, че спазват експертния си статут кат служебни министри. Неофициално хората около тях разказват, че на етапа решението им е да участват на изборите през ноември, но без още да имат яснота как. От "Демократична България" обявиха официално, че са готови да им предоставят (заедно с образователния министър Николай Денков) водещи места в изборните листи и евентуално бъдещо правителство. До момента обаче отговор на офертата няма.

Предпоставките

Асен Василев и в още по-голяма степен Кирил Петков се радват на широка обществена подкрепа, което личи и от самоорганизирнето на симпатизантите им в социалните мрежи. В същото време се видя, че наричаните - кои с основание, кои не - протестни формации няма да претворят обществената енергия, осигурила им влизането в парламента, в устойчива власт. Контрастът между патовото положение в Народното събрание и дейността на временното правителство изведе фигурите на Петков и Василев като алтернатива на затъналите в междуособици парламентарни формации.

Освен че са висококвалифицирани специалисти и политически неопетнени двамата министри демонстрираха със замах това, което протестът от миналото лято поиска - реална борба с корупцията, пропила високите етажи на властта. Заедно с още няколко членове на служебния кабинет те обективно натрупаха политически капитал, олицетворявайки същевременно и възможността България да има реформистко управление, способно да модернизира страната.

В началото на август Петков каза, че двамата с Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин" и след като мандатът на служебното правителство изтече. Вариантите за това са няколко, със своите предимства и ограничения. Политическият живот в момента е много интензивен и прозорецът, в който могат да направят нещо, няма да е отворен още дълго време. В краткосрочен план възможностите също са две.

1. Да се явят самостоятелно

Сред политическите анализатори преобладава съмнението, че ще има достатъчно време за партия. Това е особено предизвикателство и предвид факта, че те все още заемат министерски постове, от които нямат право да създават партия, а и не е ясно докога ще са на тези позиции. Ако решат обаче да участват със свой проект още на предстоящите избори, биха могли да използват регистрацията на съществуваща. Това е отработен модел за заобикаляне на спънките, свързани с регистрация на нова формация. През 2001 г. НДСВ дойде на власт след избори, на които се яви със заета регистрация. С такава на изборите през април тази година участва и "Българско лято" на Васил Божков.

Според Емилия Занкина, политолог и декан на филиала на американския университет "Темпъл" в Рим, такъв проект би набрал популярност при избори две в едно предвид именно номинацията им за министри от президента Радев, за да привлече гласове отляво и отдясно."Примамлива опция с обещание за умерен успех, тоест преминаване на 4-процентната граница", коментира тя пред "Капитал".

Друг политолог - Калоян Велчев, предупреждава, че дори да е обещаващ, "потенциалът на такава формация е невъзможно да бъде реализиран в пълнота без работещи партийни структури, а времето не изглежда достатъчно за изграждането им". Тази и други задачи, свързани с партийното строителство, носят риск от загуба на подкрепа при кратките срокове, в които трябва да бъдат изпълнени.

2. Да се включат в коалиция

"Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, също валидира факта, че трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР във вторник.

Петков и Василев биха могли да се присъединят към демократичното обединение и без да са формални членове на някоя от трите партии в него. Според Калоян Велчев, ако в следващия парламент мандатът за съставяне на правителство стигне до ДБ, те могат да предложат един от двамата за премиер. Занкина е на мнение, че е малко вероятно да се явят с "Демократична България".

Повечето наблюдатели смятат, че дори при техен самостоятелен проект двете формации ще са си взаимно полезни като съюзници. "На практика се появява естествен партньор на политическия терен, с когото биха могли да управляват заедно", казва Велчев, който не смята, че новият проект ще "изяде" ДБ.

Публиката също излезе на сцената

Докато намеренията на служебните министри все още са неясни, обществените нагласи спрямо влизането им в политиката стават все по-недвусмислени. Данни на "Галъп" от края на юли сочат, че 60% от гражданите одобряват служебното правителство. Според проучване на "Маркет линкс" в периода 13-22 август най-разпознаваемите министри от служебния кабинет са именно на икономиката и на финансите. Социологът Добромир Живков коментира пред Би Ти Ви, че това отваря възможност за нова политическа формация около тях.

В най-очевидния знак за подкрепата, с която Петков и Василев се ползват, се превърна фейсбук групата "Кирил Петков за министър-председател на Република България", набрала за около два месеца от създаването си над 100 хиляди души. Това е само с 11 хиляди по-малко от броя, необходим за прекрачване на 4%-ния праг за влизане в парламента (спрямо активността от юлските избори).

По наблюдения на Адриана Делкова, един от двамата й администратори, "хората в тази група са с надежда и формулирана причина за своята подкрепа и изпитват искрен възторг от появата на тези млади, честни и интелигентни политици". Пред "Капитал" тя изтъкна "всеобщата радост от "спирането на кранчетата". Според нея Кирил Петков трябва да се яви на предстоящите избори със самостоятелна партия - "на хора от ново поколение, с нов имидж и най-вече партия на хора, на които наистина им пука". Досега Делкова, която е дизайнер и управлява малък бизнес, е гласувала за "Демократична България", но казва, че е въодушевена от идеята за самостоятелен проект на Петков и Василев.

С ефекта на черен лебед

Така в тази оказала се мулти изборна година политическата ситуация отново изглежда предизборно много различна и непредвидима. С допълнително странния елемент, че един все още нероден политически проект се превръща в основния фактор, от който ще зависи подреждането й. И по всичко личи, че хвърля повечето партии в сегашния парламент в смут.

Един от ключовите хора в БСП - депутатът Георги Свиленски, поиска рязко обяснение от президента дали подкрепя евентуална нова партия с участието на министри от служебния кабинет. Ревността на левите вероятно идва оттам, че се опитват да се позиционират като по-умерена и спокойна алтернатива. Евентуален проект около Петков и Василев им отнема тази възможност. Електорални щети вероятно ще понесат и формациите на протеста - "Демократична България" и ИБГНИ, ще се свие още повече и без това гаснещият ореол на партията на Трифонов като нещо ново, което да изхвърли схемаджиите от властта.

ГЕРБ губят и без това теоретичната възможност да се пласират по-добре на изборите като контрапункт на политическата несигурност. ДПС на пръв поглед изглежда най-малко засегнато, но на практика може да се окаже точно обратното.

Това е особен момент, в който пред очите на всички се измисля нов политически феномен. Без Кирил Петков и Асен Василев да са казали нещо конкретно, те вече имат солидна подкрепа, защото хората проектират в тях надеждите си. А партиите съответно - страховете си. Но по-важното в случая е появилият се отново потенциал за промяна, който в навечерието на третите избори изглеждаше изгубен. Стига, разбира се, този път да бъде оползотворен рационално, а не отново фокусът му да се размие в спорове, отклоняващи дневния ред от очакванията на обществото.


Веселин Нанов, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар