Зима

Зима
Пролет

22 октомври 2021 г.

Продължават недоволството и протестите срещу зелените сертификати

Кога да очакваме локдаун, ако има неуспех със "зеления сертификат"?

 

 

България реши да се присъедини към към европейските държави, в които зеленият сертификат отключва вратите към културните институции, големите търговски обекти, спортните зали, заведенията за хранене. 

Това решение на властите от днес за утре, разбуни духовете сред някои от сънародниците ни, въпреки че за всички е ясно, че продължаваме да стоим на челно място в световната класация по смъртност от COVID-19, а в болнични отделения са претъпкани. Освен това България е последна по ваксинация в Европа.

Дискриминация и призиви за бунт – с този словесен арсенал бе посрещат зеления сертификат.

Политическите внушения дебнат отвсякъде

Президентът Румен Радев обвини партиите, че не заемат ясни позиции, разпалват или тайно подкрепят протести срещу мерките за ограничаване на епидемията.

"Болшинството от партиите – част от тях са заети да организират протести, други са заети да подкрепят тайно тези протести и да ги разпалват. Всички са изплашени, никой не иска да заеме ясна позиция. Много партии в момента броят гласове – ще вземат или ще губят гласове, ако заемат позиция. Не броят хората, които се заразяват, не броят с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора умират“, посочи пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев.

Той заяви, че България не трябва да допуска пик на COVID-19, който да взриви здравеопазването в България по начина, по който това се случва в момента в Румъния. И призова "за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителството".

Радев обаче призна, че кабинетът "подлежи на критика за начина, по който се провеждат тези мерки".

Няма как да не отбележим, че служебният кабинет беше критикуван от всички по-големи партии и коалиции в последните два дни. А ГЕРБ и БСП поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

"Възраждане" и други националистически формации са готови на всяка цена да скочат на всяка трибуна и да организират набързо протести, заради правата на гражданите разбира се.

Ресторантьори обявиха бойкот на зелените сертификати

Собственици на ресторанти, барове и заведения обявиха бойкот на обявените от здравния министър противоепидемични мерки. А Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предложи да се затворят принудително всички сфери на икономиката, с изключение на хранителните магазини и аптеките. Браншът иска този локдаун да продължи три седмици.

Държавата е готова да фалира бизнеси, вместо да плаща за социални и икономически мерки. Това стана ясно от въвеждането на задължителния зелен сертификат за хотели и ресторанти, въпреки че едва 20 на сто от населението в България е ваксинирано, обясниха от бранша.

Кога да очакваме локдаун, ако има неуспех със "зеления сертификат"?

Днес заместник-здравният министър Александър Златанов предупреди, че се предвижда сериозно затягане на противоепидемичните мерки и дори локдаун, ако сега наложената мярка със "зеления сертификат" не успее да ограничи разпространението на заразата от коронавирус.

"След 14 дни ще се направи оценка на резултатите от въвеждането на "зелен сертификат", като пропуск за събития на закрито. Следят се няколко показателя, от които зависи дали ще има затягане", допълни още Александър Златанов, цитиран от Banker.bg.

"Ако не дадат резултат, ще предприемем още мерки по-сериозни, така че да гарантираме контрол върху пандемията. Може да се наложи и преди тези дни да вземем други решения. Много са параметрите, по които се взима решение - заболяемост, хора, лежащи в лечебни заведения, интензивни сектори, процент на положителни тестове като процент от общо тестваните", заяви той.

Медици пък искат от Кацаров увеличение на заплатите, твърдят, че в болниците е хаос

Зеленият сертификат изкара  на улицата и медиците. Лекари, медицински сестри, работещи в ковид-отделенията, санитари и шофьори на линейки от цялата страна протестираха пред Министерство на здравеопазването с искане за 40% увеличение на заплатите.

Днес бе взето решение да се платят повече пари за болниците с разкрити над 10% Ковид легла. "688 млн. са разпределени на лечебните заведения до края на годината. Средно 39 млн. лева на месец за всички лечебни заведения в страната. Тези, които лекуват Ковид-19, са над 207", коментира управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

От Здравната каса заявиха, че решенията им целят справедливо и адекватно разпределение на средствата.

От "Български лекари за ново здравеопазване" поискаха оставката на управителя Салчев. В позицията си те изтъкват, че с посланието, заявено пред медии, "пациентите с фалшиви сертификати да плащат лечението си" проф. Салчев "демонстрира грубо погазване на конституционните права на гражданите и открита некомпетентност по солидарния модел на здравеопазване у нас".

"Има достатъчно ваксини и всички са в срок на годност", заяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Тенденцията за последните 10 дни е на ден да се поставят между 6000 и 8000 ваксини. През последните 2 дни се отчита значителен ръст - 13 500 дози са поставени в сряда, а над 28 000 вчера. Ваксината на Pizer/BioNTech остава най-предпочитана.

Така първите два дни от въвеждането на зеления сертификат премина със засилен интерес към ваксинация, опашки пред обектите, недоволство и срив в системата, което забави имунизацията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар