Зима

Зима
Пролет

16 октомври 2021 г.

Ругайте Кацаров, но моделът катастрофира

Абсолютно задължително е да се сложи веднъж завинаги край на сиромахомилските лъжи, с които политици и икономисти продължават да пързалят електората към дъното 

 

Здравният министър Стойчо Кацаров пак разбуни духовете. 

На гребена на четвъртата COVID-вълна посъветва бъдещите депутати да оставят коронавируса настрана, понеже с него и без него здравната ни система е в трагично състояние.  

"Искам да обърна внимание на колегите - кандидати за народни представители, които утре ще управляват страната и здравеопазването, да не се подвеждат по това, че COVID ни е виновен за всичко. Здравната ни система е в изключително лошо състояние и нашите медико-статистически показатели са най-лошите и преди да дойде COVID. Големите предизвикателства за решаване в здравния сектор са други, различни от епидемията... Оставете COVID настрана, съсредоточете се в решаване на проблемите на здравната система, защото тя не е подготвена за работа и без това предизвикателство", каза Кацаров на конференцията под надслов "Заедно за повече здраве".

"Какви ги приказва този?" - ще се възмутят някои - "Как да пренебрегнем заразата?" Други ще питат: "Нали сте министър, защо не оправихте нещата? Просто спрете кражбите и всичко ще се оправи". И всички ще са прави. Но и Кацаров не заблуждава никого с думите, че "моделът на здравно осигуряване е тотално компрометиран и разрушен". Друг е въпросът защо на следващия ден обяви по повод новите COVID - мерки, че "здравната система е много добре организирана".

Крив ли е обаче служебният министър, че "2 млн. души плащат здравни вноски, а останалите не плащат и в същото време на неосигурените постоянно се предоставят услуги, за които осигурените си плащат?" И че "ако не се върнем към основата на здравния модел да плащаш вноски и срещу тях да получаваш услуга, ще преминем тотално към бюджетно финансиране на здравната система?" Ами това, че "държавата е накарала НЗОК да плаща субсидии на лечебни заведения, да плаща директно заплати на лекари, сестри, което няма нищо общо със здравното осигуряване"?

Ще възрази ли някой за "огромния проблем с доплащането, който се нуждае от радикално решение - има хора, които доплащат по няколко хиляди лева, а други – нищо. Къде е солидарността?" - се пита министърът. Или за "огромните дисбаланси в достъпа и качеството на медицинската помощ, дисбаланси между лекарите и сестрите - някои взимат по 30-40-50 000 лв. заплата, други - по 850 лева"?

Здравният икономист Аркади Шарков представи анализ, според който в следващите години здравната система ще бъде изправена пред ръст на болните и хоспитализациите като последствие от епидемията от COVID-19 в комплект с хроничните заболявания, на първо място сърдечно-съдовите. "Здравеопазването ще става все по-скъпо и ще има нужда от повече инвестиции" коментира Шарков, допълвайки, че те могат да се осигурят чрез целево заделяне от акцизи, допълнително здравно осигуряване и кешови доплащания, но "при по-прозрачни цени на услугите". След което обаче напомни съвсем на място, че "данни от социологически проучвания недвусмислено показват, че хората не желаят увеличение на здравните им вноски".

Е, отсега да е ясно на всички, включително на бъдещите депутати, че така няма да стане. Нито кражбите съвсем ще спрат, нито парите с тези данъци и здравни вноски някога ще стигнат.  И в тази връзка е абсолютно задължително да се сложи веднъж завинаги край на сиромахомилските лъжи, с които не само политици, но и икономисти продължават да пързалят електората към дъното.  

Анализите на Евростат показват категорично, че България е в "челото" на страните с най-ниска данъчно-осигурителна тежест. "Пред нас" са само Ирландия и Румъния, а "на дъното" са се закотвили в обратен ред Франция, Дания, Белгия, Италия, Германия. Избирайте! 


 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар