Зима

Зима
Пролет

16 октомври 2021 г.

Последното невероятно спасяване на Боби Михайлов

И ГЕРБ, и ДПС играха за настоящото ръководство на БФС


 

 

Този невероятен Боби Михайлов отново се спаси. И ако бъде утвърден като президент на Българския футболен съюз (БФС) в очертаващата се поредна съдебна драма, видимо ще му е за последно. 

Той спечели не само най-спорната от юридическа гледна победа като ръководител на българския футбол, но и най-оспорваната. За първи път от 16 години Михайлов срещна сериозна конкуренция, която по свидетелства на присъствали на конгреса наистина го е накарала да потрепери. Димитър Бербатов получи 230 гласа срещу 241 за Михайлов при осем за Христо Порточанов, един невалиден и не по-малко от 20 смятани за опозиционни клуба, недопуснати въобще до участие в извънредния конгрес. Това изглежда като началото на края за управлението на Борислав Михайлов и групата около него след серия от категорични успехи срещу съперници като Стефан Софиянски и Любослав Пенев. А също и като края на началото на борбата на Бербатов, който успя не само да предизвика този извънреден конгрес, но и да се окаже на косъм от успеха. Бившият нападател и голмайстор на националния тим обеща да оспорва в съда резултатите и изглежда, че има значителни шансове за успех.

Сметало за начинаещи

Победата на досегашното ръководство на БФС може да се окаже временна и скоро да се проведе нов конгрес заради прибързаното обявяване на Михайлов за победител. В началото на форума във вторник беше обявено, че са регистрирани за участие 483 делегати. Според устава на БФС за победа на първи тур са необходими 50% плюс един глас, което означава 242 гласа. Според решението на комисията по изборите обаче изборът е на базата 50% от гласувалите, или 480 гласа.

Кое точно не е наред? В устава на БФС не се говори за гласуващи или регистрирани делегати, а за присъстващи. Водещият на събранието Камен Костадинов няколко пъти по време на събранието говори именно за присъстващи клубове, когато става въпрос за регистрирани делегати. Аудиозаписи, с които "Капитал" разполага (медиите трябваше да следят заседанието дистанционно, но излъчването в пресцентъра се оказа без звук и без реална представа какво се говори), свидетелстват за използването на термина "присъстващи делегати". Той го споменава активно в началото на конгреса, когато се отчитат кворумът и легитимността. По-късно, преди началото на изборите за президент, той изрично упоменава, че при 483 делегати за избор на първи тур са необходим 242 гласа. Впоследствие цялата изборна администрация на БФС прибързва да определи Михайлов за избран с 241 гласа. По информация на "Капитал" бързането с обявяването на победителя е заради изненадата от близкия резултат между двамата конкуренти. В щаба на Михайлов са изчислявали предварително, че опозицията няма да получи повече от 100 гласа, и всичко е било подготвено за категоричен успех. Регионалните координатори на БФС бяха впрегнати в последния месец да оказват натиск върху клубовете. Самият Михайлов обикаляше из страната и организираше срещи по заведения - за такава в Разград се разбра преди мача на "Лудогорец" в Лига Европа. Във вечерта преди конгреса поне на няколко места в София е имало "официални вечери" за представителите от провинцията, обгрижвани от Йордан Лечков и Емил Костадинов.

Поне 20 клуба от Благоевградско по думите на родения в този край Бербатов въобще не бяха допуснати до участие в конгреса. Десетина клуба останаха извън НДК в самия ден и също не получиха възможност да участват. Освен всичко останало Михайлов си беше осигурил подкрепа от водещи клубове като "Левски", "Славия", "Лудогорец", двата големи пловдивски клуба "Ботев" и "Локомотив" и др. За активна дейност от кмета на Симитли и бивш футболен съдия Апостол Апостолов-Поли в деня преди изборите сигнализира Стилиян Петров, който също е част от екипа на Бербатов. Затова в минутите след обявяването на резултатите най-често споменаваната дума в залата е била "предатели". Най-голямата победа на екипа на опозицията вероятно се е оказало решението да се гласува с интегрирана бюлетина, а не с отделни бюлетини. На предишни избори загубили кандидати сигнализираха, че гласуването с различни бюлетини и отчитането им е бил най-сигурният механизъм за контрол на вота.

Сега относителната свобода на клубовете да гласуват по съвест е довела до тази аномалия между очаквания и крайния резултат.

Политика зад кулисите

Колкото и политическите сили да не демонстрираха интерес към футболното събитие на годината в България, те отново повлияха значително върху развоя. Самият конгрес премина под диктовката на досегашното управление на БФС и под контрола на ДПС. Изборът на Камен Костадинов за водещ беше до голяма степен символен. Освен дългогодишен член на изпълнителния комитет на БФС той е и бивш дългогодишен депутат от ДПС и член на най-близкото ръководство около Ахмед Доган. От няколко години той координира дейностите на движението във Велико Търново, където на следващите избори водач на листата ще бъде Делян Пеевски, а втори е Йордан Цонев.

Охраната се осигуряваше от "Делта гард", която се превърна в любимата охранителна фирма по време на последното управление на ГЕРБ.

Вероятно не случайно за член на изпълкома беше предложен и избран кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той е избран за кмет с листата на ГЕРБ. Активността на Апостол Апостолов-Поли, кмет на Симитли, издигнат от ГЕРБ, доведе до издигането за член на Изпълкома на сина му Стефан Апостолов - неколкократен депутат от ГЕРБ и отново кандидат за народен представител. Характерно за него в досегашните парламентарни избори през тази година е, че стартира от последна позиция в листата на ГЕРБ - СДС, но финишира с най-много преференции. При гласуването за членове на Изпълкома обаче Стефан Апостолов, също бивш футболен съдия, не получи достатъчно гласове и отпадна.

Всъщност какви са резултатите от това гласуване никой не знае, защото голяма част от делегатите си тръгнаха след приключването на президентската битка.

Нови избори с трети играч

Набиващото се присъствие на представители на ДПС и ГЕРБ може да е знак за няколко неща - че или играят заедно, или се прави друга сметка, или и двете. През тази година БФС няколко пъти отлагаше провеждането на конгрес и това винаги съвпадаше с изборите за Народно събрание и графика за съставяне на правителство. Сега отново предстоят избори, а напролет трябва да се проведе редовен конгрес. Така, ако има човек от ГЕРБ или ДПС, който чака да види развитието на политическата картина, за да се прехвърли във футбола, настоящата ситуация го устройва. От една страна, при решение на съда в полза на Бербатов е възможно провеждането на нов извънреден конгрес до половин година. Ако не се случи, на самия редовен конгрес също да има изборен елемент. Който и да е този трети играч, той ще има по-големи шансове за успех срещу Михайлов, отколкото срещу Бербатов. А не е изключено да има директна договорка с Михайлов кога да се оттегли от поста в замяна на спокойно пенсиониране или въвеждането на позицията "почетен президент". Поне досегашното тупане на топката, съвпадащо с нестабилната политическа ситуация, говори и за такъв синхрон.

Самият Бербатов пред няколко източника е гарантирал, че не разчита на политическа подкрепа. Ако я е търсил, най-логично да е в средите на ГЕРБ, но поне от развитието на конгреса не си личеше да има такава. А и традиционно про-ГЕРБ президенти като Кирил Домусчиев и Христо Крушарски играха категорично за досегашното ръководство. Дали тази независимост на Димитър Бербатов му попречи да спечели, или му помогна все още е трудно да се определи.

Но при всички положения успя стабилно да разклати статуквото в БФС и му остава още едно следващо усилие, за да го бутне.


 

Георги Филипов, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар