Зима

Зима
Пролет

24 октомври 2021 г.

Законът - врата в полето на пътния бранш

Дори 1/10 от твърденията да са верни, пътищарите на ГЕРБ - во главе с повелителя на джипката - трябваше отдавна да търкат наровете 

 

Легитимно ли е институционализираното беззаконие? 

В Абсурдистан това е въпросът около протестите на пътния бранш, нарочил регионалния министър Виолета Комитова за душманка на сектора. Може да бъде казано и иначе - ако за милиони няма закони, за милиардите законът е врата в полето. На която виси само предупредителен надпис за липсата на прошка за кокошката.

Комитова може и да е чешит, но дори 1/10 от твърденията й да са верни, пътищарите на ГЕРБ - во главе с повелителя на джипката - трябваше отдавна да търкат наровете. За тази цел е нужна обаче една институция, наречена прокуратура, която е най-добра в друго - да удря поръчково и да губи знакови дела. За които друг да плаща сметката, понеже се е объркала.

Почти всички пътни ремонти, включително строежа на нови пътни отсечки, минавали под прикритие - като неосновни и текущи ремонти.

На пръв поглед данъкоплатецът сигурно трябва да ръкопляска, понеже плаща за кърпеж, а му правят магистрала. Да, ама не, защото плаща пак за магистрала, правена с газене на багерите през закона - без одобрен проект, без разрешение за строеж, без Акт 16 за въвеждане в експлоатация, без дължимата  гаранционна поддръжка.

Тоест - против всички строителни разпоредби, за които може да се сетите. Така изтичали милиард и половина годишно за продукт с никакво качество. Отделно бюджетът на АПИ бил изтръскан до грош със започнати обекти за нови милиарди, парите за които били вече заприходени от пътния бранш без да ги има в държавния бюджет.  

Как да се оправи гарантираната от ГЕРБ бъркотия ли? Ами с багерите и камионите на жълтите павета, разбира се. Кой от протестиращите да се сети да търси първо сметка на предишните, дето даваха  ангро - без обществени поръчки, и на пътните шефове, които взимаха авансово на поразия. "Га яли и пили - пели, га парите свършили - ревали". Какво пък толкова - щом едни управници са крали и газили закона, защо следващите да не влязат в същия идеално утъпкан коловоз? Нали все пак нещо се прави или е по-добре без нищо да останем?

И да, свършената работа трябва да бъде платена. Нивата си иска орачи и копачи, магистралата - багеристи и булдозеристи. Но докато офисно-ведомствените чантаджии мислят преди всичко как да крадат, а прокуратурата спи, министерството на Комитова търси под дърво и камък законово основание да плати незаконната дейност. После да се стяга за плащания по ремонти на безгаранционните пътища, като междувременно умува под напора на опозицията кое е за предпочитане политически - трасетата на магистралите да следват линията на закона или да го секат по средата.

А в очакване по модела "Борисов" догодина хората да си пият кафето в Търново, а следобед да се изкъпят във Варна, както стана с маршрута Пловдив-Бургас, всеки да излиза от джобовете, защото пари няма. 

И да се замисли дали с горното газене на строителните правила биха му разрешили да си вдигне в собствения двор и за своя сметка поне една лятна кухня. Без одобрен проект, без разрешение за строеж, без Акт 16 и с поддръжка от едната заплата.


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар