Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2021 г.

Неуморният приватизатор Гергов отново наточи нокти

Последният му... засега, мерак е да прилапа останалите „неусвоени“ от него акции в Пловдивския панаир 

 

Бизнесменът-социалист и верен приятел на експрезидента Първанов и експремиера Борисов - Георги Гергов, може да бъде обрисуван с една кратка фраза: няма насищане! 

Последният му... засега, мерак е да прилапа останалите „неусвоени“ от него акции в Пловдивския панаир. След като през годините хитрецът от село Маноле, приложи всички известни схеми за изсмукване на държавни активи за жълти стотинки, днес неуморния „приватизатор“ е успял да въвлече в поредното си „богоугодно" начинание варненския кмет Иван Портних.

Както "БАНКЕРЪ" научи, Гергов „великодушно“  е предложил на общинската управа в черноморската столица, да му стане съдружник в собственото му инвестиционно дружество "Пълдин туринвест" АД. Естествено, това негово „благодеяние“ има сериозна цена – апортирането на предоставените на общината от държавата (през 2016 година) 29% от акциите на "Международен панаир Пловдив" АД.

Неслучайно бизнесменът-социалист и бивш лидер на левицата в Пловдив е поискал тези акции да бъдат прехвърлени точно в "Пълдин туринвест" АД .

Това дружество е мажоритарния собственик (с малко над 50%) в "Международен панаир Пловдив" АД. В него делът на Пловдивската община е 25%, но контролът се държи от Гергов.

Според докладната, която варненският градоначалник Портних вече е внесъл за обсъждане в комисиите на общината, олигархът е аргументирал предложението си със затрудненото положение на панаира, вследствие пандемията от Covid-19. И, тъй като през последната година и половина е било проведено само едно изложение - "Хемус 2020", международният панаир бил притиснат.

Както от нарастващите интернет услуги, така и от глобализацията и намаляването на панаирите и изложенията като цяло в световен мащаб Гергов е обосновал предложението си така: "... поради разнообразието от активи, които притежава, "Пълдин туринвест" - дружество, което има различни възможности за развитие, инвестиции и бизнес, в това число и чрез другите дъщерни дружества, които не са силно зависими от кризата с коронавируса в България и в света". Видите ли, общината във Варна трябва да стане акционер "в по-голямо и сигурно дружество с възможности за разнообразна дейност, в това число и за дивидент"!

Готовият да пристане Портних припява същата песен.

В докладната си кметът на Варна обяснява (съвсем не случайно) на общинските съветници, че те едва ли не са длъжни да се съгласят с този апорт, защото "само един голям акционер в лицето на "Пълдин туринвест" ще поема тежестите, загубите и при необходимост ангажимент за разходите в дъщерното му дружество "Международен панаир Пловдив" АД."

С други думи, варненският градоначалник настоява общинарите да приемат решение, чрез което притежаваните от кметството 16 314 400 безналични акции с номинална стойност от един лев, да отлетят в посока  Пловдив…

Междувременно за 16 ноември е насрочено общо събрание на акционерите на "Пълдин туринвест", в поканата за което е записано, че при липса на кворум, то може да бъде отложено за 2 декември.

От проекта за решенията, които се очаква да бъдат взети на това общо събрание, става ясно, че акционерите  са готови да го подкрепят. Чрез него капиталът на дружеството от 177 984 899 лв. се очаква да стане  194 299 299 лева. Едва ли е трудно да се досетим, че  зад тези цифри стои почти „гарантираното“ решение за прехвърляне на акциите на община Варна от "Международен панаир Пловдив"  и  преливането им в капитала на „Пълдин туринвест“ .

Друг е въпросът, колко ясно им е, какво точно ще спечели Варненската община,  ако тези акции бъдат прехвърлени в „Пълдин Туринвест"?  

Но това не е всичко. Ако се реализира тази поредна схема на пловдивския олигарх,  делът на общината в Пловдив, която сега притежава 25% от акциите на дружеството ще падне до 22. 9 на сто.

По този повод  на  26 октомври общинският съветник в Пловдив Веселина Александрова от "Демократична България" написа в профила си във "Фейсбук": "Със съдействието на община Варна Гергов ще увеличи дела си в Пловдивския панаир и от 50.3% ще има власт над 79.3%, даващи му реално правото, дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство, да взема всички решения."

Ако съдим по притесненията на Александрова очевидно работата е съвсем „опечена“. Тя коментира ситуацията така: "По конкретното предложение, дори да се съгласим, че община Пловдив ще гласува против, то делът ни не е достатъчен, за да го спрем. Остава в ръцете на община Варна да не вземе решението за апорта".

С други думи, мераците на Гергов могат да бъдат провалени, само ако варненските общинари бламират предлаганото от Портних решение. Но ако съдим по разпределението на силите в градския парламент на морската ни столица и фактът, че общинските съветници в комисията „Собственост и стопанство“ преди дни вече дадоха принципното си съгласие за прехвърлянето на акциите, едва ли ще бъдем учудени, че нещата ще бъдат подредени така, както Гергов ги е пожелал…

Междувременно разрастващият се скандал, извади на повърхностна една още по-любопитна подробност, която далеч не е за подценяване, но сякаш е потънала в праха на близкото минало.

На 27 април 2017 г. изпълнителната комисия на ГЕРБ възлага на кмета на Варна Иван Портних и на групата общински съветници от партията да обсъдят и приемат решение за отказ от дяловото участие в дружеството "Международен панаир Пловдив". Дарените година по-рано от държавата в лицето на Министерството на икономиката дялове на кметството трябваше да бъдат безвъзмездно върнати отново в икономическото ведомство.

В изпълнение на партийната повеля, само пет дни по-късно - на 2 май,  общинските съветници от партията във Варна и партньорите им в градския парламент са приели решение за връщане на акциите.

В текста на приетото решение, публикувано на сайта на общинския съвет (където може да бъде открито и в момента), е записано дословно: "Общински съвет - Варна, упълномощава и възлага на кмета на община Варна да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1 лв., представляващи 29 на сто от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, с министъра на икономиката, както и да извърши всички други правни и фактически действия за прехвърляне на акциите".

По-паметливите обаче припомнят, че от докладната записка на самия Портних, адресирана няколко месеца по-късно - на 15 октомври, до общинския съвет става ясно, че решението от 2 май 2017 г. не е било изпълнено, а „усилието“ за прехвърляне на акциите не е било регистрирано в Централния депозитар.

Днес се оказва, че решението за прехвърляне на акциите било оставено без отговор от Министерството на икономиката, за което по това време отговаряше Емил Караниколов и  така акциите си остават собственост на община Варна.

Каква е била „дълбоката“ причина за това неизпълнение на решението на общинския съвет, можем само да гадаем...?!

Междувременно не е лошо да припомним, че ортаклъка с Гергов обикновено излиза доста скъпо.

Умението на видния приватизатор да получава каквото си е намислил не е за подценяване. Не е лошо варненци да върнат времето назад и то само в рамките на три години, за да си припомнят как през октомври 2018 г. общинският съвет беше принуден да приеме решение да откупи историческата Дупка в центъра на града от тогавашният й собственик  (Гергов), за да може да се отърве от него. Цената на това "освобождение" обаче е повече от солена -  43 млн. лева. И макар, че парите не дойдоха от бюджета на община Варна, а от държавата, на варненското кметство бяха прехвърлени 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин“, което беше собственик на 2.9 дка от терена в центъра на морския град.

По това време, това се оказва  единственият възможен ход за  местната власт - сама да определи какво да се прави на мястото, за което имаше план за застрояване и съществуваше реална опасност неговият собственик да вдигне поредния МОЛ, независимо от откритите в терена артефакти...

Така, че сега в ръцете на общинските съветници е да решат дали да се впуснат в подобна със сигурност удобна единствено за Гергов авантюра...


Мариета Велинова, Banker.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар