Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2021 г.

Елена Русинова: Българинът не вярва, че нещо зависи от него

Доц. Тодоров:
Ние имаме индивидуални планове за всичко, винаги търсим едно битовизиране и профанизиране на действителността - какво ще спечеля, ако направя еди-какво си...
 

 

"Хората губят мотивация да гласуват, когато това се повтаря толкова често и когато не дава и очевиден резултат, и затова не отиват да гласуват. 

А когато виждам изследвания за това колко и в какво вярват българите относно пандемията, (70 на сто смятат, че Covid е конспирация) , за ваксините и за вируса, това ме навежда на мисълта, че българите нямат много добра преценка за действителността. Така е и с гласуването - само се мрънка или се пише в социалните мрежи, но не се ходи да се гласува.

Освен това българинът вярва на външността, на опаковката, която му предоставят политиците, а не се опитва да разбере какво стои зад тази мъгла, която ни се предоставя."

Това каза по БНР Петър Дундаков, композитор.

"Българинът не вярва, че нещо зависи от него. Затова и може би част от хората не гласуват", заяви Елена Русинова, собственичка на фирма в областта на изкуството.

"А от нас зависи всичко - не само обаче да коментираме през социалните медии, трябва да излезем навън и да кажем с какво сме съгласни и с какво не сме съгласни", каза още Русинова.

"Усещането, че нищо не зависи от нас, така ние все по-малко се идентифицираме като общност. Ние имаме индивидуални планове за всичко, освен това винаги търсим едно битовизиране и профанизиране на действителността - какво ще спечеля, ако направя еди-какво си...", коментира доц. Тодор Тодоров, преподавател в Софийския университет - Философски факултет.

"А разочарованието е винаги майка на неуспеха. И така лесно разочаровайки се от общността си, без да се опитваш да я промениш или да работиш за тази промяна, а просто се откажеш -  това не е моята партия, не е моят народ, не е моето правителство, тогава ти не си социално същество.

Политиката е общностна идентичност - това понякога ни липса. И въпросът не е ти да имаш полза - ние всички трябва да имаме полза от своите избори", каза още доц. Тодоров.

 Тодор Тодоров, Елена Русинова и Петър Дундаков (от ляво на дясно)

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар