Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2021 г.

Владимир Путин: Русия е готова да помогне за разрешаването на мигрантската криза между Беларус и Полша

"Западните държави сами са си виновни за избухналата криза и сами са създали условията хиляди хора да отидат на границата." 

 

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия е готова да помогне за разрешаването на мигрантската криза на границата между Беларус и Полша, съобщи днес руската агенция РИА, като се позова на негово интервю по държавна телевизия.

Путин посочи, че от началото на мигрантската криза насам на два пъти е разговарял с беларуския лидер Александър Лукашенко, но най-напред научил за случващото се от медиите.

Президентът нарече обвиненията по адрес на Руската федерация за предполагаемо участие в ситуацията с мигрантите, създала се на границата между Беларус и ЕС, опит за прехвърляне на проблема "от болната глава на здравата".

Руският държавен глава изрази гледната си точка в интервю по телевизия "Русия-1". Той каза, че западните държави сами са си виновни за избухналата криза и сами са създали условията за това, стотици хиляди хора да отидат на границата. А сега търсят виновни, за да свалят от себе си отговорността за случващите се събития, допълни Путин, цитиран от БТА.

Миграционната криза на границата на Беларус с Латвия, Литва и Полша, където мигрантите се втурнаха от началото на годината, рязко ескалира на 8 ноември. Няколко хиляди души дойдоха от беларуската страна до полската граница и не напуснаха граничната зона, някои от тях се опитаха да влязат на територията на Полша, счупвайки оградата с бодлива тел.

Страните от ЕС обвиняват Минск в умишлено ескалация на кризата и призовават за налагане на санкции. Лукашенко каза, че за това положение са виновни самите западни страни, заради чиито действия хората бягат от войната.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар